До 14 градуса в четвъртък, през уикенда – валежи и падане на температурите

0
1086

През нощта срещу четвъртък ще бъде предимно облачно, на места с валежи от дъжд, които до сутринта от запад ще спират. Ще духа слаб южен вятър, но в Източна България и в отделни райони, разположени в близост до северните склонове на планините временно ще е силен и поривист. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, малко по-високи по морския бряг.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от запад, ще е слаб до умерен. Облачността ще е променлива, по-значителна в Северна България. Само на отделни места ще превали. Максималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса.

Преваляванията на места в сряда и четвъртък се дължат на циклона Мартина, който оказва несъществено влияние на времето в нашата страна, обясни пред
синоптикът Симеон Матев.

В петък вероятността за валежи е малка, в Дунавската равнина все още ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, но до вечерта и там ще отслабне и стихне. Облаците ще намалеят, ще се показва и слънце. Температурите ще са по-високи от обичайните за сезона, но по-ниски в сравнение с четвъртък, каза Матев.

В края на седмицата ще се формира нов средиземноморски циклон, който ще повлияе на времето у нас. Понижението на температурите, започнало в петък, ще усетим повече в събота и неделя, но те ще останат положителни.

В събота от югозапад отново ще започнат валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат цялата страна. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Ще започне понижение на температурите и до вечерта на места в западната част на Предбалкана и по високите полета на Западна България дъждът ще премине в сняг. Има повишена вероятност, главно в западната половина от страната, валежите да са значителни. Според Матев по-обилни ще са валежите в събота в Рило-Родопската област – до 20-30 литра на квадратен метър.

С напредване на времето и в нощта срещу неделя валежи се очакват в цялата страна, като във високите западни полета дъждът ще преминава в сняг и в неделя на север от Стара планина по думите на Матев ще е „по-зимно“, а на юг ще вали дъжд, който по-късно ще преминава в сняг.

времето
 

В неделя валежите постепенно ще отслабват и следващата седмица ще започне с по-спокойно, но по-студено време.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук