ДПС дава Кирил Петков на прокуратурата

0
159

ДПС дава премиера Кирил Петков на прокуратурата. Сигналът е с искане да се установи дали докато е бил служебен министър на икономиката той е извършил престъпно бездействие или престъпление по служба, като не е изготвил наредба по злоупотреби с т.нар. златни паспорти, които се дават срещу големи инвестиции на чужденци у нас.

Ето какво пише в сигнала до прокуратурата от ДПС:

„По време на интервю в радио К2 на народния представител Халил Летифов на 12 февруари тази година чухме запис на инетервю на министър-председателя Кирил Петков, в който той в качеството си на служебен министър на икономиката тогава, след като е разбрал, че има порочни практики със златните паспорти, е възложил на зам-министъра на икономиката тогава Калина Константинова да извърши незабавна проверка и да предприеме действия по темата.

Във връзка със законовото задължение Министетсото на икономиката е следвало да изготви наредба, която да осъществява пълен контрол и предварителен и последващ, която е основание за придобиване на гражданство или постоянно пребиваване.

Такава наредба не е нито изготвена, нито приекта. Затова подаваме сигнал срещу служебния министър на икономиката г-н Кирил Петков за бездействие. Работа на органите е да установят дали е налице престъпно бездействие.“

Този сигнал е в допълнение към друг, който бе изпратен от депутата Хамид Хамид до прокуратурата още в началото на февруари. В него Хамид бе посочил списък с над 120 китайци и руснаци, които ползвали едни и същи посредници и една и съща сума, за да получат паспорт у нас.

„Още веднъж настояваме всеки един конкретен случай да бъде проверен и да се установи дали натред с мнозинството китайски граждани има и руски олигарски, получили златни паспорти. И да се провери всъщност дали на върха на тази пирамида е лицето Стамен Янев (шефът на Българската агенция за инвестиции – б.а.) или нагоре има и други лица“, каза още Хамид. Той заяви, че няма да се учуди, ако Петков се „скрие“ зад решението на Конституционния съд и заяви, че не е бил министър на икономиката.

От ДПС напомниха, че са внесли промени между първо и второ четене в Закона за българското гражданство за премахване на полукката на гражданство у нас. „Такъв законопроект имахме, който не се прие в зала, но промени внесохме между двете четения. Ние настояваме те да се внесе в зала за второ четене законът“, каза лидерът на движението и настоя да се приеме идеята да се проверят всички случаи, които са получили инвестиционно гражданство и там където се открие нарушение незабавно да се отнеме.

Карадайъ даде пример с позициите на ЕК, еврокомисията LIBE и президентът Байдън, които се обявяват срещу възможността руски олигарски и техните семейства да получават т.нар. златни паспорти и да стават по този начин европейски граждани и налагат такива санкции срещу Русия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук