Евродепутат от ГЕРБ влиза в ролята на тираджия срещу „закона Макрон“

Ще пътува между София и Брюксел, за да докаже, че пакетът "Мобилност" е вреден за българските превозвачи

0
5590
Андрей Новаков. Снимка Фейсбук

„Ще пътувам с ТИР между София и Брюксел. Ще споделя всекидневието на момчетата, които изкарват хляба си като шофьори. Ще докажа, че предложенията на ЕК в пакет „Мобилност“ са неприемливи и вредни за нашите превозвачи.“

Това написа във фейсбук евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, като посланието е придружено със снимка как се качва в кабината на камиона.

Акцията на Новаков има за цел да покаже, че т.нар. закон „Макрон“, на името на автора му – френския президент Еманюел Макрон, ще доведе до фалит на по-малките фирми за превози.

Т. нар. Пакет за мобилност, който се обсъжда в момента в ЕС, предизвика протестите на българските фирми. Част от изискванията са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел. Има промени и в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне.

Българските превозвачи са гневни, че промените имат за цел единствено да изхвърлят от европейските превози компаниите от Източна Европа. Те ги определят като „протекционизъм“, с цел да бъдат изхвърлени от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони.

Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските шофьори в Европа са над 40 000, а шофьорите у нас са близо 70 000. Страни като Франция, Германия, Австрия и Италия подкрепят промените.

Срещу пакета „Мобилност“ официално се обяви българското правителство. Премиерът Бойко Борисов се срещна в понеделник с еврокомисаря по транспотра Виолета Булц, пред която също заяви, че промените „убиват българския бранш“.

Тя му обеща обособяването на охраняеми ТИР паркинги, където МПС може да „нощуват“, както и че на шофьорите може да бъде предоставено решение сами да преценят къде да почиват – на място или у дома.

Ще пътувам с тир между София и Брюксел. Ще споделя ежедневието на момчетата, които изкарват хляба си като шофьори. Ще…

Публикувахте от Andrey Novakov в 15 май 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук