Еколози помагат на риби да плуват… за 800 000 лева

0
1215

Разхищение на милиони за каузата „опазване“ на околната среда

800 000 лева прибира природозащитна организация, за да направи част от Русенски лом проходима за няколко вида речни риби.

Това става ясно от писмо, което жители на Банско, Самоков и Сепарева баня връчиха днес на премиера Бойко Борисов, с искане за спиране на обществените поръчки, обслужващи зелените олигархични кръгове. В него са дадени десетки примери на огромно разхищение на европейски и национални средства, извършвани през последните години под фалшивия претекст за опазване на природата.

Проектът за Русенски лом, е финансиран по програма LIFE на ЕС, а бенефициент е WWF България. Той има за цел „възстановяване на защитени речни обитатели и миграционните им пътища в зони по Натура 2000“.

Екоорганизацията трябва да получи стотици хиляди лева в периода 2013-2017 г., за да премахне няколко бариери по течението на реката, които пречат на естествената миграция на рибите и да пусне в нея 10 000 екземпляра от 5 вида риби – главоч, щипок, кротушка и др.

Предвидено е събиране и систематизиране на „задълбочена научна информация“ и „фокусиране на вниманието“ на заинтересованите страни по въпросите на „речната свързаност и фрагментация“. Фокусирането на вниманието трябва да засегне 15-20 хиляди души, гласи една от целите.

800 000 лева за 10 000 рибки и няколко премахнати речни прага!

WWF прибира още 1 249 814 лева за наблюдаване и насърчаване на размножаването при есетровите риби в Дунав и разселване на 50 000 есетрови личинки  с доказан произход.

Фондация „Биоразнообразие“ взема 578 000 лева за наблюдение на диви кози и мечки във Витоша. Това включва: борба с бракониерство; проучване на миграциите на дивата коза и оценка на влиянието на трофейния лов върху популацията ѝ; наемане на ветеринарен експерт, който да разработи литературна справка за наличната информация за болестите по дивата коза по света и ще проучи болестите по витошките кози и др.

50 000 лева за Фондация „Биоразнообразие“, за издаване на екологични книжки и провеждане на състезания на екотематика в няколко училища.

450 000 лева за броене на трипръсти кълвачи, глухари и белогръби кълвачи

4 милиона лева за подобряване живота на дивите птици в Атанасовското езеро, чрез „създаването на функционална, ефикасна и устойчива инфраструктура за управление на водите и контрол на крайбрежната лагуна“ и „подобряване на съществуващите и създаване на нови размножителни места“.

Фондация „Информация и природозащита“ получава 600 000 лева за обучение на билкари по „устойчиво билко събиране“, за да не свършат билките.

18 000 лева за лятна лекция сред природата взема Българско дружество за защита на птиците.

Същата организация получи над 5 милиона лева, за да подготви план за опазване на червеногушата гъска в Добруджа. В последствие иска от МОСВ и МЗХ още 50 милиона лева, за да я опази. Искането е разписано във вече изготвения план, за който са получени 5-те милиона.

И още 4 милиона лева за строене на гнезда за малък петнист орел./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук