ЕКСКЛУЗИВНО! Асоциацията на европейските журналисти скочи на Би Ти Ви: Защо използватe езика на омразата?

0
1422

Отворено писмо до ръководството на Би Ти Ви във връзка с материала за Динко Вълев от Ямбол изпратиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в понеделник.

Под заглавие „Мъж от Ямбол залавя нелегални имигранти с голи ръце“ телевизията разказва за мъжа, който “заловил група от 17 бежанци”.

“Бихме желали да запитаме дали според Вас този материал отговаря на критериите за професионална журналистика? Смятате ли, че в материала има ясно разграничение между фактите и оценката за тях?”, питат от асоциацията.

“Каква е причината и водещият Антон Хекимян, и репортерката да си позволяват да възхваляват използването на физическо насилие, смъртни заплахи, набеждаване в тероризъм, незаконно лишаване от свобода и език на омразата, представяйки лицето Динко Вълев за супер-герой?”, продължават те.

“Като оставим настрана терминологичното смесване на понятията „бежанци“ и „нелегални имигранти“, използвано в материала, бихме искали да научим това ли е официалната позиция на телевизията към тези хора и призовавате ли зрителите си да бъдат „супер-герои“ като Динко – да бият и заплашват чужденците”, пишат още от Асоциацията на европейските журналисти./пик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук