Ексклузивно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Венелина Казанджиева майка на дете със синдрома на Даун: Липсата на мисъл, не на пари убива децата ни

0
3146

Венелина Казанджиева е пенсионерка от София. Тя е една от протестиращите майки, които за втора поредна седмица са опънали палатков лагер край Народното събрание в опит да променят част от действащото законодателство за деца с увреждания.

– Г-жо Казаджиева, социалният министър Бисер Петков подаде оставка с аргумента, че не може да се справи с решаването на проблемите ви, но ден по-късно премиерът Борисов обяви, че той остава на поста си. Откъде се появи напрежението и защо според вас се стигна до оставката на министър Петков?

– Според нас тази оставка бе напълно ненужна. Определено е имало сериозен натиск, защото в понеделник преди обед той подкрепи готовия законопроект за личната помощ. Дори не бяхме обсъдили финансовата рамка. Часове по-късно съобщи, че си подава оставката. Мислите ли това за нормално. Вероятно властимащите или искат нещата да се забавят и протакат, или не искат този закон да бъде приет. Ние бяхме готови да сгънем палатките, да си стиснем ръцете, да спрем протестите. И тогава разбрахме, че имало напрежение. Откъде дойде това напрежение, не мога да кажа.

– Какво предвижда новият законопроект?

– Законът предвижда оказване на лична помощ на инвалиди според техните нужди, а не както досега един и същ пакет за всичко хора в увреждания, независимо от тяхното състояние. Искаме всеки да получи лична помощ според това дали има физически проблем, ментален или физически и ментален. Давам пример с моето дете, което страда от синдрома на Даун. То няма нужда от посещение в санаториум, но има правото веднъж в годината да го прави. А децата с пареза имат нужда да отидат над 4 пъти в такъв санаториум, а могат да го посетят само веднъж в годината. Действащият закон е анормален и напълно безсмислен, а отпуснатите средства за него не знаем къде отиват. По неофициални данни и от този закон страдат поне 7000 души, които са напълно безпомощни. Пари има и едва ли това е причината за оставката на Петков.

– Колко време мислите да протестирате в палатков лагер?

– Докато ни чуят в парламента и докато успеем да обясним на българския данъкоплатец, че искаме само един адекватен закон за децата с увреждания. Този закон ще е по възможностите на държавата. Защото засега тя обрича бъдещето си на гибел. Мисля, че всеки един гражданин трябва да знае къде отиват данъците му и когато това се проумее, ще има развитие.

– Според вас ще се стигне ли до действително влизане на закона в действие в близките месеци?

– Силно се надявам това да се случи, защото той е разумен, логичен и адекватен. Омбудсманът Мая Манолова ни подкрепи в изготвянето на законопроекта заедно с нейните юристи. Тя бе категорична, че финансов ресурс за него има, но трябва да бъде насочен към правилните хора.

– Слави Трифонов каза, че ще дари парите, събрани от концерта си в Лондон, за вас и каузите ви. Поддържате ли връзка с него?

– Контактуваме с екипа му. Обещал е подобно нещо. Радваме се, че е взел това решение. За момента не сме получили средствата.

– Бихте ли разказали вашата история, която е и повод да протестирате?

– Синът ми Георги се роди със синдрома на Даун. За този синдром е характерно, че се развиват до някакво ниво и спират. В момента е на 27 г., но е с мисленето на 9-годишен. Хубавото е, че може да се обслужва сам. Добър е, любвеобилен. Само заради това мога почти денонощно да протестирам, докато някои майки сменят памперси на 20-годишните си деца. Също така искаме да се учреди попечителски фонд, с който аз няма да се страхувам, че след като умра, детето ми ще стане клошар. Идеята е да се направи закон, който да позволи част от финансите на семейството да отиват в попечителски фонд на детето им след кончината на родителите му. От финансова гледна точка се борим за това вместо сегашната пенсия за хора с увреждания, която е 127 лв, да получаваме 327 лв., които да се натрупват в този фонд и до някаква степен ще са облекчение за всички нас. Мисля, че това, което парламентът прави, е настойчиво да бъдат убивани невинни хора чрез бюрокрация.

Д-р Хасан Адемов, бивш социален министър:

Очаквам решение през юли

– Какво мислите за изненадващата оставка на министър Бисер Петков и още по-изненадващото му връщане на поста?

– Министър Петков не получи подкрепа както от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, така и от неговите колеги от Министерския съвет. Неслучайно вицепремиерът Валери Симеонов говори за вътрешен и външен натиск. Трябва да питате управляващите какво означава вътрешен натиск, аз не мога да отговоря на този въпрос.

– Заради неразбирателства между институциите ли не се стига до намиране на решение на проблема, или той е в липсата на средства?

– Решаването на този проблем зависи от цялото правителство, не само от социалния министър. Трудна ще бъде и комуникацията между Националния съвет за интеграция на хора с увреждания и други извън него, това е от години.

– Според вас ще има ли решение в полза на майките на деца с увреждания?

– Мисля, че до края на юли ще има някакво адекватно решение, включително и законодателно.

– Подкрепяте ли протестните действия на майките?

– Да.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук