Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Местан не вижда териториални претенции в думите на Ердоган

0
7816

Председателят на ДОСТ Лютви Местан не вижда като провокация коментара на турския президент Реджеп Ердоган за душевните граници на Турция. Това стана ясно от негово изказване в ефира на bTV.

„Ще припомня нещо, което съм казвал многократно. България е там е, където живее и един български гражданин“, акцентира Местан.

„И ако ние сме съгласни с това, то ние трябва да признаем същото и за друга държава“, категоричен бе той.

Лидерът на ДОСТ допълни, че в Бурса живеят много етнически българи и с тази логика душевните граници се разпростират и там.

„Моите душевни граници се разпростират там където живеят български граждани“, изтъкна Местан и отсече, че в тази теза няма никаква териториална претенция. По думите му всеки стремеж за прекрояване на граници е желание за война. 86 изтъкна Местан.

Той не иска темата за душевните граници да се свързва с някакви териториални претенции. Според Лютви Местан дори на официалната среща във Варна се е направил опит да се внесе леко балканска нотка с изказванията за шербета.

Припомняме, първо президентът Румен Радев заяви, че парламентарната република атрофира на пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност.

За срещатa на лидерите на ЕС и Турция, Радев коментира, че се надява ролята на страната ни да не се изразява по думите му: домакинът, който разнася шербети очаква на Турция да бъде поставен въпросът за гаранция за ненамеса във вътрешните ни работи по време на изборен процес, както и за обезщетенията за тракийските българи.

Въпросът според Местан е какъв подход имаме към трагичните исторически събития. Да се търси определението геноцид за всяка трагедия е неприемливо, смята председателят на ДОСТ.

„След всяка война не може да се говори за геноцид. Най-важното е тези теми да не се политизират излишно. Това са разговори на ниво експерти между двете държави, има от другата страна половин милион изселени българи в Турция през 1989 г.“, допълни той.

„Категорично Турция трябва да е член на Европейския съюз. Присъединяването на Западните Балкани се приемаше по разширено с Турция и Украйна. Без Турция Европа ще остане един затворен християнски клуб. Турция води тежка война с терора“, обясни Местан. Той акцентира, че Турция е най-търпеливият кандидат, заявила желанието си още през 1987 г.

„Аз ви уверявам, че когато говорим за ценности, няма по-голямо ценност от евроатлантизма“, обясни Местан и допълни, че привличането на Турция ще направи евроатлантическото пространство много по-силно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук