Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Румен Радев: Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява

0
9613

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, във връзка с предприетите атаки срещу Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света вместо да го намалява“, каза още президентът Радев.

Той посочи, че ситуацията в Сирия се различава от двете войни в залива, Косово и Либия. „Тогава беше просто – имахме коалиция срещу режим. А сега на театъра на военните действия в Сирия имаме, от една страна САЩ, Франция и Великобритания, а от други – Иран, Русия и т.н., които провеждат самостоятелни операции. Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и с осезаемо присъствие. Трябва да се осъзнае още и че в тази ситуация не могат да се предлагат стратегии от отминали конфликти, защото те могат да ни поставят пред още по-големи предизвикателства. Политиците на всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжия, повече диалог“, каза президентът Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук