Ердоган: Подписването на меморандума с Швеция и Финландия за НАТО е „дипломатическа победа“ за Турция

0
203
Турция разглежда подписването на меморандума с Финландия и Швеция като признание на чувствителността на Анкара по въпросите, свързани с тероризма, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии и световните агенции.

Ердоган говори в Мадрид, където участва в срещата на върха на НАТО.

Той окачестви като дипломатическа победа за Турция подписването на меморандума с Швеция и Финландия във връзка с искането им за присъединяване към НАТО.

На 28 юни Турция даде зелена светлина на процеса по присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО след среща на Ердоган с лидерите им в Мадрид, която бе организирана непосредствено преди срещата на върха на лидерите на страните от НАТО.

Турският президент изтъкна днес, че обещанията на Финландия и Швеция трябва да бъдат изпълнени, като добави, че всички проблемни въпроси за Турция са били включени в меморандума с двете северни страни.

Той посочи, че Швеция е обещала да предаде на Турция 73-ма терористи.

Трябва да увеличим усилията за постигането на трайно примирие в Украйна, каза още Ердоган, като изтъкна, че Турция полага усилия за организирането на четиристранна среща за формирането на коридор за износа на зърно.

Турският президент за пореден път подчерта, че Турция води балансирана политика спрямо Русия, с която поддържа тесни икономически отношения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук