Жесток скандал в съдебната власт! Ще спаси ли Калпакчиев съдия Мирослава Тодорова за забавена проверка за милиони?

0
1420

Знаковата ексшефка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е напът да се сдобие с нов поркровител в лицето на скандалния съдебен кадровик Калин Калпакчиев, научи БЛИЦ. Гравитиращият около кафявия кръг „Капитал“ член на ВСС е поел в свой ръце проверката на Инспектората на ВСС срещу Тодорова.

Тя е обект на проверка по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с дело по Закона за кредитните институции за разкриване на банковата тайна. Сигналът на обвинител №1 е по повод съмнителните действия на съдията по делото, станал причина за забавянето на предоставянето на решение за вдигане на банкова тайна с 648 часа, при положение че е трябвало да се произнесе в рамките на едно денонощие, т.е. на 24 часа. Какво може да се направи с пари в банка за близо три седмици, колкото съдията бави решението – всеки сам може да предположи.

Последвалата проверка на цялостната работа на съдията установява, че той има забавяне в сроковете по още…229 дела! Ако това беше обикновен съдия, вероятно на никого нямаше да направи впечатление заключението на инспектората на ВСС, нито решението на ВСС, с което се образува дисциплинарно производство. Но понеже съдията е Мирослава Тодорова, то незабавно действията на институциите бяха представени в медиите на Прокопиев и Стоянка Георгиева като „натиск“ и „разправа“ с противниците на прокуратурата. Независимо от разобличаващите факти за системни нарушения. И тук идва най-интересното! Шефът на състава, който трябва да провери Тодорова, е не кой да е, а приятелят й Калин Калпакчиев.

Още по-скандалното в случая е, че Калпакчиев е гласувал „Против“ още преди проверката срещу Тодорова да бъде образувана. Двамата са близки приятели и не крият симпатиите си към Христо Иванов и сектата му „ДАЙ, България“. Тройката често си е организирала банкети с луксозни деликатеси, отбрани ордьоври и маркови напитки под съпровода на подходяща музика. Интересно как по разплитането на скандалното забавяне на случая с банковата тайна, за който се подозира, че е станал причина за източване на милиони, очакваме Калпакчиев да бъде обективен по отношение на проверката срещу приятелката му Тодорова!?

Друг любопитен детайл е, че първото заседание по проверката срещу Тодорова е започнало преди няколко дни, но не получи гласност в нито една от кафявите медии на Прокопиев и електронната домашна страница на бившата говорителка на Иван Костов – Стоянка Георгиева. Вероятно в жалък опит да отклони вниманието от случая с Мирослава Тодорова, Калпакчиев се опита да пробута на ВСС решение, с което най-четената новинарска агенция БЛИЦ и в. „Труд“ да бъдат заклеймени от националните медии заради разкритията, които правят за скандални магистрати. Бумерангът, обаче се завъртя и сега удря със страшна сила Калпакчиев и кукловодите му.

Ивайло КРАЧУНОВ

Бел. ред. На публикуваната снимка ясно се вижда как приятелите Мирослава Тодорова, Христо Иванов и Калин Калпакчиев позират радостно след поредния гуляй.

blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.