Заради пропуск в наредбата за регистрация на автомобили обвиняват българи за трафик в Гърция

0
2266

Заради умишленото поведение на властите в Гърция да не проявяват активност да търсят истинските организатори на трафика на хора, страдат невинни българи. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в началото на среща с потърпевши българи, обвинени в трафик на хора в Гърция, организирана от обществения защитник.

По думите на Манолова тази дупка в законодателството продължава да съществува, а заплахата е за всеки български гражданин, който е продал своя автомобил в последните пет-шест години.

Всеки е потенциален потърпевш от тази схема. Ситуацията е изключително сериозна, настоя омбудсманът.

По време на срещата потърпевши представиха своите истории пред представителите на част от институциите, уважили поканата на омбудсмана.

Милен от Русе продал своя лек автомобил на друго лице – също от Русе. Въпреки че това се е случило през 2014 г., през 2016 г. той е подведен под отговорност в Гърция.

Николай Иванов от Враца – с повдигнато обвинение и осъдителна присъда на втора истанция за 25 години лишаване от свобода.

Милен Маринов – собственик на голяма компания за наемане на автомобил е обвиняем в Гъция и осъден заради взет под наем товарен автомобил.

Това са само малка част от жалбите, които са достигнали до омбудсмана.

Мая Манолова призова за бърза промяна на наредбата, касаеща регистрацията на автомобили, така че да се даде възможност на продавачите да проявят активност в процеса на пререгистрация на автомобилите и за намеса от страна на външно министерство по силата на Венецианската конвенция.

Георги Михов, представител на Върховна Касационна прокуратура на срещата, заяви, че прокуратурата няма да остане безучастна към обвинените в съучастие в трафик на хора българи в Гърция.

Михов увери, че главният прокурор Сотир Цацаров е възложил проверка на всички преписки, съдържащи подобни казуси и предстои да се направи анализ.

Най-често българите, които са станали обвиняеми в Гърция, са продали свой автомобил на територията на България, след което с въпросното превозно средство, е извършено престъплението трафик на хора.

Заради непрехвърлен талон на автомобила българите са станали съобвиняеми в престъплението.

Много от тях са осъдени на по 30 години затвор.

По време на дискусията стана ясно още, че след осъждането, българите могат да излежат присъдата или да плащат по пет евро на ден.

Освен десетките сигнали, получени в институцията на омбудсмана, казусът се усложнява и от факта, че гръцките съдилища не признават българските договори за покупко-продажба на автомобили. Констатира се формално събиране на доказателства в Гърция, без да се събират факти и доказателства, установяващи съпричастност към деянието, за което всъщност има заловен извършител.

Представителят на Министерство на външните работи Димитър Арнаудов заяви, че Външно не е панацея и няма как да накара гръцката страна да промени своите закони.

На срещата омбудсманът Мая Манолова настоя, че това са извънредни обстоятелства и освен обичайните действия, външно министерство е длъжно да защити своите граждани, независимо от това, в коя държава се намират.

Манолова настоя за намеса на Външно министерство по силата на Виенската конвенция за консулските служби. Тя изтъкна, че всички виждаме, че сме пред угрозата невинни лица да бъдат осъдени на 30 години затвор и милиони евра.

„Очевидно става дума за невинни хора“, категорична бе омбудсманът и изтъкна, че подобно изявление, че Министерство на външните работи не може да направи нищо, е неприемливо.

В хода на срещата български адвокат, който защитава собственик на фирма, отдаваща коли под наем, който също попада под ударите на закона в Гърция, настоя външно министерство да излезе с обща нота, с която да направи така, че български документи, които са официални да се признават в гръцкия съд.

Луиза Стоева, представител на нотариусите, обясни, че договорът за прехвърляне с нотариална заверка на подписа показва, че тежестта на доказване не е на продавача. Тя изтъкна, че нотариусите подават договорите в МВР онлайн още при извършване на сделката. По думите ѝ в системата има данни и съответно съд и прокуратура следва да имат право на достъп.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук