Пловдивски проектант е бил арестуван снощи заедно с кмета на район „Северен“ Ральо Ралев. Двамата бяха закопчани изненадващо около 17:30 часа вчера край фитнес център в квартал „Мараша“ при акция на Специализирана прокуратура и Криминална полиция, съобщава „Марица“.

След като упълномощените институции не излязоха с официална информация с причините за ареста на кмета на „Северен“ инж Ральо Ралев, сред общинарите се появиха различни версии за задържането му.

Една от тях е свързана с парка зад хотел „Санкт Петербург“, за който вече три месеца се борят жителите на квартала. На собственика на 16 дка Байрям Солак беше издадено разрешение за изсичане на дървета, за които експертите прецениха, че са изсъхнали. По настояване на протестиращите служителите на кметството заедно с Общинския инспекторат направиха проверка и установиха, че са изсечени повече дървета, и заплашиха собственика с глоба в размер на 10 000 лева.

Колегите на инж. Ралев напомнят, че с негова заповед след протестите беше отказано разрешение за строеж на паркинг в частния имот. Собственикът я обжалва в съда. Запознати обаче не изключват, че с отказа грубо се нарушава правото на собственост. Междувременно протестиращите, чийто председател е Асен Костов, са получили писмо от МРРБ, в което изрично се посочва, че в частния имот има и общинска собственост. Това е бункерът, който се намира под парка. Той е с площ 600 кв. метра и стени от бетон с дебелина 60 см. , напълно здрав градеж. От министерството е разпоредено на администрацията подземните помещения да бъдат актувани като общински имот.

Другата спрягана версия е за нарушения на районната администрация при издаване на строителни разрешения. Правомощията за строителен режим са поделени между Община Пловдив и районните кметства. Възможно е кметът на „Северен“ е надхвърлил дадените на района правомощия, гадаят негови колеги. Районите издават разрешения за сгради с височина до 15 метра, докато само голямата Община може да разреши по-голям строеж.

Има и трета версия – инж. Ральо Ралев е събрал твърде много омраза със събарянето на незаконни постройки в махалите, включително и на палати.

Общинарите са в стрес и се опасяват, че могат да последват и други арести.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук