ЗАХАРИЕВА: ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ! ПОСТОЯННО НИ НАПАДА, ВМЕСТО ДА НИ ХВАЛИ КАКТО ПРАВЯТ В ЕВРОПА

0
155

Президентът използва всеки случай, за да атакува правителството. Неговите нападки вече станаха груби. Всичко това става по време на една безпрецедентна криза, в която ние правим всичко възможно, за да преодолеем икономическите и социалните последици от тази тежка ситуация. Няколко пъти и премиер, и щаб се опитаха да му подадат ръка, но той я отхвърляше. Нападките на президента са абсурдни и ние вече даже не им обръщаме внимание. Трима еврокомисари похвалиха днес България, но тук президент и опозиция не приемат това мнение.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод вчерашните поредни престрелки между президент и премиер. Тя коментира и темата за административната реформа в Украйна, която може да засегне интересите на българите, живеещи там.

„Българската държава винаги е защитавала позицията, че Болградският район трябва да запази целостта си и да остане в сегашните си граници, в съответствие с желанието на живеещата в него българската общност. Външният министър на Украйна пое днес ангажимент това да се случи. Продължаваме разговорите. Ние не полагаме от днес усилия по тази тема, защото административната реформа в Украйна тече от няколко години“, разкри Захариева.

Министърът коментира и темата за свободното придвижване в ЕС и съседните ни страни. „Вчерашният разговор с Гърция, Румъния и Сърбия беше инициатива на българския премиер. С Гърция се договорихме от 1 юни да отпадне задължителната карантина за бизнес и семейни пътувания, хуманитарни доставки, дипломатически пътувания. От 15 юни ще отпадне карантината за туристически пътувания. С Румъния трябва да изчакаме тамошния парламент да приеме нужното законодателство и тогава да постигнем договорки. Със Сърбия също от 1 юни се отварят границите.

Водим разговори с всички държави членки на ЕС за отваряне на гранците. Първоначално за краткотрайни бизнес и семейни пътувания. Всичко това трябва да стане координирано и при пълна информация за епидемиологичната обстановка във всяка една страна. Всеки ден водим разговори по тази тема, защото свободното пътуване ще съживи икономиката.

Отново ще призова всички български граждани да следят информацията на сайта на МВнР относно пътуванията. Тя се подновява на всеки три часа“, завърши вицепремиерът./news24sofia.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.