За Великден: 200 хил. коли тръгват от София за Албена, Банско, Обзор

0
51

а повечето българи великденската почивка тази година ще бъде главно в България. Все още може да се намерят оферти, които са с 30-40% по-ниски цени от обичайните, или с отстъпки, които се увеличават в зависимост от това за колко дни е направена резервацията.

Няколко фактора, водят до увеличеното родно предлагане тази година, пише „24 часа“. От една страна, от Разпети петък, който тази година е на 30 април, до четвъртъка на следващата седмица – 6 май, Гергьовден, плюс последващия уикенд са общо 10 дни. Това е идеален срок за пълноценна почивка, особено ако човек успее да си вземе отпуск за трите работни дни в този период – 4, 5 и 7 май.

 

Същото важи и за учениците. Децата от 1-и до 11-и клас ще имат само два учебни дни през първата седмица на май – 5-и и 7-и.

От друга страна, възможностите за излизане в чужбина, независимо близо или далече, са доста ограничени заради пандемията.

А от трета – тази година летният сезон започва още на 1 май и в надпреварата за привличане на клиенти се включват и летните курорти, курортни градчета и отделни места за настаняване, което прави предлагането изобилно и съответно намалява цените.

Миналата година около 1 май бяхме все още в първия локдаун и важаха забраните за напускане на областта. Въпреки това за дългия уикенд тогава около 40 хиляди коли със столичани успяха да напуснат София.

„Сега изчисленията ни показват, че ще има минимум 200 хиляди пътуващи от София особено за великденските празници“, каза изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. А ако времето е хубаво, може да са и много повече.

„Тенденцията за този Великден е по-различна от предишните. На първо място се предлагат много повече пакетни почивки, като примамката е, че колкото е по-дълъг престоят, толкова повече безплатни нощувки се добавят“, обясни членът на управителния съвет на Асоциацията на българските туристическите агенции Любомир Николов.

Така постъпват основно черноморските хотели, за които това е обяснимо. За тях не е изгодно да отварят толкова рано, ако не си осигурят достатъчно гости, и то за дълъг период.

На Златни пясъци например много хотели предлагат нощувка с изглед към морето за 70-80 лева на човек на база ол инклузив, но при резервация за три нощувки около Великден, четвъртата е безплатна.

Съответно, ако се платят 5 или 6 нощувки, офертата включва още два дни престой. Това е цената за човек и освен основната услуга включва ползването на вътрешен отопляем басейн, спа център, фитнес и анимация за деца и възрастни плюс курортната такса.

На практика 5-дневна почивка с 4 нощувки излиза 240 лв. на човек. Цената изобщо не може да се сравнява с това, което би платил човек за същия хотел в разгара на август, защото тогава тя е около два и половина пъти по-висока.

133 лева излиза двойна стая по Великден в Обзор, но за резервации, направени до 30 април.

В Албена за Великден ще работят четири хотела, единият от които е 5-звезден, като там празничният престой е подходящ за семейства с малки деца, за които има специална 4-дневна програма от 30 април до 4 май. Цените също са на минимума и са около 60-70% по-ниски от тези за същия хотел през август.

В Слънчев бряг почти няма хотел, който да не предлага великденски пакети, като цените там са по-ниски от тези в Албена. Някои от хотелите рекламират вече и 3-4-дневни пакетни почивки за периода около 24 май.

В надпреварата за привличане на гости са се включили и хотелите в зимните курорти, като, естествено, там цените са доста по-ниски, защото за тях май е вече „нисък сезон“. Например в Пампорово нощувката дори в най-добрите хотели рядко излиза над 55 лева на човек на база ол инклузив, като в пакета тази година  са включени ползване на закрит басейн, сауна и великденски обяд.

В Боровец за 210 лева човек получава три нощувки на пълен пансион с напитки, които освен кафе и безалкохолни включват бира и вино. Предлага се и тематичен обяд за Великден, детска анимация – възпроизвеждане на българските обичаи, конкурс за най-красиво яйце, надборване с яйца, ползване на вътрешен отопляем басейн, сауна, парна баня плюс други обичайни услуги на съответния хотел.

В Банско повечето пакети са за тридневен престой, но има и немалко 4-дневни, като най-високите цени достигат максимум 239 лв. също на база ол инклузив. Плюс на курорта е, че кабинковият лифт ще продължи да работи и ако времето позволява, престоят може да бъде съчетан с излет в планината.

По-различно е положението в курортните градчета във вътрешността на страната. Във Велинград и Хисаря, където се ходи най-вече заради минералната вода, все още не знаят дали от 1 май ще продължи да действа сегашното ограничение посетителите на  спа центровете и плувните басейни да са до 30% от капацитета.

Въпреки това офертите за великденски пакети са в изобилие, но цените са доста по-високи.

В най-луксозните хотели на Велинград например 5-дневен великденски пакет с 4 нощувки за двама излиза около 1100-1200 лв. при настаняване в двойна стая, но в по-нисък клас хотели се намират оферти с подобни условия и за 350-500 лв. В Хисаря условията са почти същите, но в ценово отношение там по принцип офертите са с около двайсетина процента по-евтини.

Великденската почивка в чужбина не е невъзможна, но според Любомир Николов при далечните дестинации има съществени промени напоследък. В Занзибар например сега започва влажният сезон и чартърите напоследък силно са намалели.

Цените обаче в никакъв случай не са по-ниски отпреди.

Същевременно се увеличават чартърните полети и екскурзиите до Шри Ланка, Малдивите, които също навлизат в сезона на дъждовете, но и към Египет и Тунис.

Шри Ланка е средноскъпа за българина екзотична дестинация. 6-дневното пътешествие с екскурзоводска програма може да струва между 2500 и 4000 лв. за един човек.

Много повече на брой екскурзии се организират до Египет, като промоционалните цени в момента може да са и 300 лв. на човек, но това е все пак базова цена за престой в най-нисък клас хотел. Най-често 6- или 7-дневен престой там излиза около 500 евро.

Всички оферти за Египет обаче трябва да се четат внимателно, защото в момента за влизане в тази държава се изисква негативен PCR тест до 72 часа преди пристигането. Той може да се направи срещу 100 долара и след кацане на тамошното летище, но ако е положителен, се налага 14 дни карантина на място. Някои туроператори включват тези разходи в цената, но други не и тези подробности трябва внимателно да се проверят. Например великденската почивка в Хърватия и Босна и Херцеговина е възможна само срещу отрицателен PCR. Със същото изследване може да влезем още в Косово и Турция, където на туристите се предоставя възможност и за 7-дневна карантина вместо подлагане на тест. Второто обаче е доста неудобно, особено ако сме отишли за броени дни.

В Гърция и Румъния нямаме право да избираме между тези две опции, тъй като е задължително да представим негативен резултат от PCR тест, а ако е положителен, подлежим и на карантина. Докато в южната ни съседка тя е в рамките на 7 дни, румънците държат да останем изолирани поне 10 дни след влизането си в страната. Ако откажем да се тестваме, преди да пристигнем в Румъния, ще бъдем поставени под карантина за срок от 14 дни, такава няма да се налага само при престой в рамките на по-малко от три дни и наличие на PCR.

Две от страните на Балканите предлагат допълнителна опция за желаещи да прекарат празниците на тяхна територия – сертификат за ваксинация. Българските граждани, които пристигат в Черна гора, трябва да разполагат с негативен PCR, положителен резултат от антигенен тест на по-малко от 30 дни или да представят удостоверение за извършена имунизация. Под това се разбира поставена втора доза поне 7 дни преди пътуването.

Подобни са изискванията и за ваканция в Словения – PCR тест, документ за ваксинация срещу коронавирус или положителен тест за COVID-19, издаден преди не по-малко от 21 дни, но не повече от 6 месеца преди посещението в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук