Иван Гешев е допуснат до изслушването за главен прокурор

0
197

Прокурорската колегия гласува единодушно преминаването в последния етап на процедурата на 24 октомври

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) допусна до изслушване в процедурата за избор на следващ “обвинител №1” настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев.

 

Според докладите на двете ресорни комисии към Прокурорската колегия – Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията “Професионална етика” – зам.-главният прокурор притежава моралните и професионални качества да заеме поста.

 

“Иван Гешев познава добре работата на държавното обвинение, напълно е наясно с проблемите и слабостите в работата на колегите си от цялата страна, има ясна и конкретна визия за решаването им, проявява диалогичност и междуинституционално сътрудничество с органите на властта, има и идеи за развитие на наказателната политика в България”, гласят част от изводите на КАК.

 

“Не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение или да е имал поведение, което да урони престижа на съдебната власт. Иван Гешев има безупречна репутация и с поведението си отговаря на обществените изисквания за длъжността “главен прокурор”. Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност”, пише пък в доклада на Етичната комисия.

 

“Съобразно заключенията на двата доклада става ясно, че кандидатът отговаря на критериите, които трябва да бъдат спазени, отговарящи на профила на главен прокурор, затова считам, че Иван Гешев трябва да бъде допуснат до изслушването” , заяви говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева по време на заседанието й в сряда.

 

Накрая, кадровиците единодушно гласуваха за това процедурата да премине във финалната си фаза – събеседване с кандидата и гласуване на номинацията му на 24 октомври.

Правен свят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук