Извънредно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Задържаха шефа на обществените поръчки в „Подуяне“ с 10 000 лв. подкуп

0
12308
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

Със спецакция на 15 май Софийската градска прокуратура и ГДБОП са разбили организирана престъпна група за изпълняване на незаконна обществена поръчка от длъжностно лице на Столична община, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ от сградата на Съдебната палата.

Това съобщи административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг, на който беше предоставена информация за образуваното досъдебно производство срещу ръководно длъжностно лице от Столична община.

Служителят на общината е задържана с подкуп в квартал „Овча купел“.

Емилия Русинова заяви, че обвиняемата е получила 10 000 лева, за да разреши служебни задължения за обществена поръчка.

За същата обществена поръчка вече е била взела 5 хиляди лева.

Говорителят на Софийската градска прокуратура информира, че лицето, което е дало подкупа, е свидетелствало затова още на момента. Лицето също така е потвърдило, че вече е била предадена първата сума.

„Тя е използвала най-различни варианти, за да помогне на фирмата, която е изпълнявала обществените поръчки за саниране на блок на стойност над 2 милиона лева. Доказателствата и данните, които имаме са за обществени поръчки от миналата година“, изтъкна Русинова.

По думите на Русинова наказанието, което предвижда законът за това престъпление е до 8 години лишаване от свобода и глоба в размер до 10 000 лв. „В делото са налични и други престъпления, налични са доказателства, че не само за тази обществена поръчка, но и за други е получавала парични суми“, отбеляза Русинова и посочи, че като подарък е получила и парична сума, за да заведе свои подчинени на почивка в хотел.

Обвиняемото лице ще бъде задържано за срок от 72 часа и обвинението ще бъде внесено в съда в най-близките дни.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов от своя страна заяви, че сигналът за корупционните действия на началника на отдел Обществени поръчки в Столична община е получен в началото на месец октомври миналата година. „Материалите са докладвани в градската прокуратура и ни беше възложено да направим проверка“, посочи Спиридонов и изтъкна, че е развалена една доста крупна сделка.

По думите му сделката е направена на другия край на София – в кв. „Овча купел“.
„Задържаната работи в община „Подуяне“, а през вчерашния ден нещата се развиха главоломно и организирахме задържането на госпожата“, изтъкна Спиридонов.

Шефът на ГДБОП припомни, че в края на 2016 г. компетенциите на ГДБОП бяха променени да работи извън чл. 321 по организирана престъпна група. Поради тази причина материалите са докладвани в Софийската градска прокуратура, подчерта той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук