Снимка: Вестник "Топ Преса" и Агенция "Дейли Прес".

Разследване: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ ЗА ВЕСТНИК „ТОП ПРЕСА“.

„Братле знам, че няма да можеш да го прочетеш и да го видиш, но се надявам да си на по-добро място“, пише Теди Иванова в профила на момчето, видя „Дейли Прес“.

18-годишият Огнян Найденов е бил връзката на каналджиите с ученика Трайчо Димитров, който в неделя сутринта катастрофира с бус, пълен с мигранти, научи „Дейли Прес“. При инцидента край Пазарджик загинаха 9 чужденци и 16-годишният Трайчо.

Найденов е от столичния кв. „Модерно предградие“ и оттам се познавал със загиналия младеж, разказа пред „Дейли Прес“ Ботьо Ботев, баща на Трайчо.

„Вербувал го е, без да знам. Аз съм на работа по цял ден. Звънна му някой между 19 и 20 часа в събота, Трайчо тръгна да се видят и повече не се върна“, разказа бащата по телефона пред „Дейли прес“.

Според него друг каналджия, а не Огнян е взел под наем от столичния кв. „Бусманци“ жълтия бус, който се превърна в ковчег за Трайчо и мигрантите. Бащата предполага, че другият каналджия е карал до дестинацията им, според него вероятно Бургас.

„След като са пристигнали, каналджиите са подлъгали Трайчо, че е малолетен, няма да подлежи на съд, няма да подлежи на нищо. Сигурно са обещали някаква сума да му платят, нямам представа“, гласи версията на Ботев пред „Дейли Прес“. По думите му е малко вероятно „хонорарът“ да е бил 1000 лв.

18-годишният Огнян е безработен, всички в квартала го познават. Живеел с майка си, баба си и дядо си.

„Въпреки че знаеше за трагедията, Огнян си седеше тук и чакаше и когато гръмна пресата, избяга. Само баба му беше тук“, каза Ботьо по телфона.

За бащата не е тайна с какво се е занимавал Огнян. Случвало се и преди да предлага пари на хора в квартала, за да карат бусове с бежанци.

„Огнян ми предложи пари, отидох да карам, спряха ме и ме хванаха“, разказа младеж, пожелал анонимност пред „Дейли Прес“ от стоичния кв. „Надежда“ 1. Случката е от февруари, а шофьорът не казва каква е била офертата на каналджията. Не го е издал и пред полицията.

„Тоя път му се размина, ама сега няма как да му се размине“, казваха разпалено приятели на починалия Трайчо пред „Дейли Прес“.

„Тия хора (каналджиите – б.а.) нямат място да живеят с това трафиканство тук. Ще се обръщаме към органите, които трябва да ги премахват просто. Това не е възможно. Не може да вербуват с пари и с думи и да си правят шега с човешкия живот“, вайкаше се Ботьо пред репортер на „Дейли прес“.

Трайчо е единственият му син. Мъжът работи като шофьор в столична фирма и има три по-големи дъщери. Те го дарили с трима внуци. Момчето му имало съвсем начални шофьорски умения.

„Това не значи, че Трайчо може да кара, особено на такъв дълъг път. Ако е тръгнал от Бургас, са 400 км. Трайчо няма как да ги мине. За него не е възможно да го направи този маршрут“, твърди родителят пред топ журналиста ни Тодор Стефанов.

„Никой на тази снимка не може да бъде усмихнат. Винаги ще те помним“, пише в лични му профил Ваня Н. Димитрова. Вече ми се спи. „Не ми се говори, не ми се мисли. Седя си и чакам. Чакам само ти да се върнеш“, споделя в снимка пак момичето

Ботьо останал в София, а брат му тръгнал в понеделник да прибере трупа на момчето от моргата в Пазарджик.

Тийнейджърът учел в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии, показва проверка на „Дейли прес“.

„Нямаше по-добро и умно момче от него. И уважителен, и всичко. Той беше примерът на тая махала“, казваха в един глас съученици и приятели на загиналото момче от столичния кв. „Надежда“.

Те не знаеха за криминалната регистрация на Трайчо, но баща му разкри историята.

„Има такъв случай. Трайчо е бил с негов приятел. Сбили са се с някой, обаче какво е станало, не зная. Другото момче е взело телефони и го водят грабеж. Преди месец беше случаят. Трайчо не е оправдан, защото и той действително е посягал на момчетата, все едно си е съучастник“, обясни Ботьо.

„Явно се влияе, подвеждат го и тоя път, за жалост, е последен“, разказа той пред „Дейли Прес“.

„Умоляваме полицията по-стриктно да се държи срещу каналджиите. Не може тия безработни хора да са по-добре от работещите. В нашата държава, за жалост, е така“, призова Ботьо чрез „Дейли Прес“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук