Иран призна – случайно е свалил украинския самолет

0
3093

По форма и височина на полета машината приличала на вражески обект

Самолетът на Международните авиолинии на Украйна е бил свален погрешка. Това се казва в изявление на генералния щаб на армията на Иран, разпространено от агенция ISNA.

Украинският самолет се разби край Техеран на 3 януари, загинаха всичките 176 души, намирали се на борда му.

„Вследствие на непреднамерена човешка грешка самолетът е бил случайно свален, което за съжаление доведе до гибелта на сънародници и чужди граждани“, се казва в изявлението.

Отбелязва се също така, че „по време на полета самолетът се е оказал в непосредствена близост с един от важните военни обекти на Корпуса на стражите на ислямска революция /елитните армейски части на Иран/ и по форма и височина на полета е напомнял на вражески обект“.

В изявлението се казва, че „няколко часа след ракетните удари /на армията на Иран по военни бази на САЩ в Ирак/ значително се е увеличил броят на полетите на американски военни самолети“. „Това обстоятелство е станало причина за повишената чувствителност сред подразделенията на противовъздушната отбрана“, се подчертава в съобщението.

Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф смята, че причината за катастрофата на украинския самолет край Техеран е била грешка, допусната в периода на криза, настъпила заради авантюристичните действия на САЩ. Това написа той в Twitter.

„Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на Въоръжените сили /на Иран/: човешка грешка, допусната в кризисен период заради авантюризма на САЩ, довела до катастрофа“, написа той.

Зариф поднесе съболезнования и извинения на иранския народ, както и на семействата на жертвите, предаде ТАСС.

Елка Василева
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук