Искане за вето върху Закона за защита от шума беше внесено в президентството (ВИДЕО)

Министър Николина Ангелкова коментира в Пловдив, че щом е приет, законът трябва да се спазва

0
9517
Снимка: News24-bg.eu

Представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) внесоха днес искане до президента за налагане на вето на Закона за защита от шума. Причината за масовото недоволство е новият закон, с който се регулира работното време на увеселителните места по Черноморието и в останалите градове у нас. Според него те трябва да затварят в 22.30 часа, предаде News24-bg.com TV.

За да подкрепят искането за вето, пред сградата на „Дондуков“ 2 се събраха 100 – 150 души, предимно млади хора.

С тениски „Няма да сме тихи“ от Българската асоциация на заведенията и техни поддръжници организираха тих протест с искане за райониране на населените места и в определени зони да има озвучаване в определени зони до по-късно през нощта до малко след полунощ.

Изображение 431156
Снимка: БГНЕС

Ако останат настоящите текстове в Закона за защита от шума, с които се забранява озвучаването след 22.30 ч. редица бизнеси ще се окажат пред фалит, заяви председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

„Това е последната институция, която може да ползваме и да се възползваме от нея. Ако президентът уважи нашата молба и го внесе, се надяваме народните представители да преразгледат, пак казвам, да преразгледат определени текстове. Бизнесът не е против Закона за шума, просто този закон в този си вариант е невъзможен за спазване“.

Младите хора, които са се събрали пред сградата на „Дондуков“2 пред фонтана, заявиха, че не протестират, а всъщност подкрепят асоциацията и ще останат тук, докато преценят, че е необходимо.

Настояването за президентско вето върху последните поправки в Закона за шума от страна на Българската асоциация на заведенията се основава на лъжа и некоректно тълкуване на закона. Това коментира по-рано днес пред журналисти в парламента Валери Симеонов, който е инициатор на промените миналата година в качеството му на вицепремиер:

„Те създават обществено мнение на базата на една огромна лъжа – че заведенията можело да работят до 22.30 ч., но новият закон това определял. След това трябвало да бъдат затворени и нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно. Законът за защита от шума в околната среда третира единствено въпроса за озвучаването и то трябва да бъде забранено, съгласно новия закон от 23.00 до 8.00 часа. Ние не забраняваме работата на заведенията“.

Снимка: News24-bg.eu

Министър Николина Ангелкова коментира в Пловдив, че щом е приет, законът трябва да се спазва.

Тя припомни, че позицията на министерството е била ясна още по време на общественото обсъждане и винаги са подкрепяли позицията на бранша да има по-специален статут на националните курорти.

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, News24-bg.com 

Източник: News24-bg.com 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук