ИТН: Ще кажем името на премиера в 17:00 ч., разчитаме приятелският огън да спре и да работим

0
86

В кулоарите на парламента от партия “Има такъв народ” (ИТН) заявиха, че името на предложения от тях премиер ще стане ясно днес, но в 17:00 ч., когато президентът Румен Радев ще им връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство.

По думите им той ще бъде добър професионалист, отговорен, морален и достоен човек, “който да свърши работа”.

“Разчитаме приятелският огън да спре и да работим“, коментира Станислав Балабанов от ИТН и допълни, че днес ще представят и проектокабинета.

На въпрос дали се чувстват притиснати от това, че мандатът ще им бъде връчен още днес, от партията заявиха: “Президентът е в абсолютните си правомощия да прецени кога да връчи този мандат, ние сме подготвени и сме готови да вървим по Конституция. След като се връчи мандатът, ние ще следваме стъпките и ще запознаем всички с личността на министър-председателя, както и с биографиите и личностите, които сме подготвили за един бъдещ кабинет. Парламентарните групи ще имат достатъчната възможност в рамките на 1 седмица да се запознаят, да коментират, да обсъждат, да продължим, ако те преценят, разговорите. И все пак крайният резултат ще покажат бутоните в пленарната зала“, заяви Балабанов.

Той коментира, че преговорите в парламента за подкрепа на бъдещо управление по принцип не са приключили. “В тяхното поле е топката, надявам се да се поправят, да се лишат от емоциите, да подхождат практично, за да вървим към един стабилен кабинет. В противен случай знаете, какво ще последва”, коментира Балабанов поведението на партиите на протеста.

Според него всичко е било наред, всички лидери от партиите на протеста след проведените консултации с ИТН са излизали и са казвали пред медиите, че гледат в една посока. “В един момент тръгнаха да предлагат конкретни имена, за които има конкретни факти. Едно от най-лошите неща за всички нас е, когато харесваме публични личности и разберем истината за тях“, каза депутатът.

На въпрос от кого очакват подкрепа за бъдещо управление, Балабанов посочи партиите, с които винаги до този момент са водили конструктивни разговори – “Демократична България”, “Изправи се БГ!Ние идваме!”.

Относно ДПС той уточни, че по никакъв начин не водят разговори с тях – нито на експертно ниво, нито мотивирано. “Нищо не правим с ДПС. Тези разговори бяха проведени в духа на парламентаризма”, обясни Балабанов относно проведената среща с ръководството на движението.

Балабанов коментира, че са поели пълна отговорност в една много тежка ситуация и сега въпросът е да се види кой ще ги подкрепи.

“Ние сме инструмент в ръцете на хората с една единствена идея да се опитаме да свършим работа, а не да губим времето на парламентарния ден да четем декларации и да изпадаме в скандали. Време е за работа”, коментира депутатът.

Балабанов обяви, че в рамките на една седмица, ще очакват да видят дали преговорите ще продължат и дали Христо Иванов ще разбере какъв е смисълът, заради който са се събрали в тази сграда. “В противен случай в момента в зайчарника се случва едно потриване на ръце и един сеир, които наблюдават отстрани. Аз не искам да го допускаме това нещо. Идеята беше да срутим този модел. Затова сме се изправили”, каза той.

“Нека се елиминират емоциите и съспенса и да мислим практично, важно е какво ще свършим оттук нататък. Кой в момента е ДПС, мислите ли, че ДПС желаят съдебната реформа по начина, по който ни се припокрива с Демократична България? Кой спира процеса в момента”, попита депутатът.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук