В горещите летни нощи, когато постоянно се въртите и потите от жега, в опит да заспите, често се отвиваме, за да се опитаме да се охладим.

Но дори и това да ви се струва логично, всъщност това не е най-добрият начин да понижите температурата и да се насладите на възстановителен летен сън.

Водещи медицински експерти са на мнение, че ключът към добрия сън през горещите нощи е… одеялото.

Юрганите добре поддържат телесната температура през лятото. Според специалистът д-р Кент Смит , за повечето хора оптималната температура по време на нощен сън е между петнадесет и деветнадесет градуса.

Тялото спи по-добре при по-ниски температури. Всъщност температурата ни естествено пада няколко градуса вечер, за да ни подготви за сън.

Д-р Антъни Коури от Медицински център в Толедо обяснява, че когато заспиваме, тялото ни спира да регулира температурата и тя продължава да пада през нощта. Това означава, че когато спите, тялото ви разчита на външни методи за контрол на температурата, един от които, е именно одеялото. Ако останете през нощта незавити или спите на климатик, то може да се събудите от студ през нощта.

Завийте само единия си крак

Някои хора обичат да спят през нощта с един отвит крак. И това донякъде действа. Но независимо от това дали краката ви са под завивките или не, когато заспите, опитайте се да спите с одеяло.

Това ще регулира телесната ви температура и ще ви помогне да се чувствате по-сигурни, което означава, че ще си почивате по-добре и ще се чувствате добре на сутринта.

Учените са сигурни, че този метод работи. Но е важно одеялото да не е прекалено дебело.

Според специалистите, в лятна нощ са подходящи одеяла с ленено покритие. Така че не се колебайте да се завиете с тях, а това ви гарантира отлична почивка./zdrave.to.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук