Как йога може да помогне при запек?

0
1330

Практикуването на йога може да подпомогне процесите на дефекция. Движението като цяло е полезно за стимулиране на червата и освобождаването на остатъчните продукти от организма.

Освен от гледна точка на движението, йога е от полза и намаляване на стреса, а това е важно условие за третиране на много стомашно-чревни заболявания и в частност синдрома на дразнимото черво.

Специалистите в областта обясняват как йога би могла да подобрят храносмилането…

Медитация в седнало положение
Как се изпълнява?

Сяда се на пода с кръстосани крака „по турски“. Бедрата трябва да бъдат по-високо от коленете. След това в продължение на 5 минути следва да се отпуснем и да се фокусираме върху дишането си, без да обръщаме внимание на мислите, които ни връхлитат.

Защо медитацията е ефективна?

Когато се сблъскваме със стреса, в организма се активира т. нар. отговор „бий се или бягай“. Когато това се случва ежедневно, се превръщаме в напрегната нервна топка, което засяга и процедите, свързани с храносмилането.

Навеждане напред в изправено положение
Как се изпълнява?

Застава се в изправено положение, като стъпалата са раздалечени на ширината на раменете. Тялото се свива в ханша и се навежда напред така, че гърдите да се опрат в бедрата. Ако е необходимо, може да се сгънат и коленете, задната част на врата остава да рекалсира.

За да можем да се наведем повече, следва да пуснем ръцете към пода или да хванем бицепса на противоположната ръка. Когато сме в тази поза, следва да поемем 10 дълбоки последователи вдишвания.

Защо тази поза е ефективна?

Успокоява се нервната система, включително се облекчават и причините, които водят до компресия в областта на корема. По този начин се подпомага храносмилането./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук