Квантовата физика с невероятно твърдение за смъртта

0
2723

От „началото на времето“ човек се пита какво се случва след смъртта. Разбира се, има различни типични отговори на този въпрос, но учените просто са добавили безкрайно много други възможности, само за да разклатят стереотипите и да кажат, че очевидните неща не винаги са верни.

Според Робърт Ланза, доктор по медицина, смъртта всъщност е врата към безкраен брой вселени. Освен това Ланза твърди, че по време на нашия живот всичко, което евентуално може да се случи, се случва в някаква друга вселена, един от ефектите в квантовата физика.

Той обяснява, че смъртта не съществува в тези сценарии, тъй като всички тези възможности се случват едновременно. Единствената причина, поради която свързваме съзнанието си с нашето физическо тяло, се дължи на енергията, генерирана от мозъка ни.

В книгата си, озаглавена „Биоцентризмът: как животът и съзнанието са ключовете за разбиране на природата на Вселената“, той предизвика доста противоречиви коментари в интернет, тъй като неговата теория за вечния живот е доста по-различна от типичните теории около живота и смъртта.

Историята на Ланза в регенеративната медицина и като научен директор на компанията Advances Cell Technology Company му е предоставила богат опит в работата със стволови клетки. И наскоро той започва да се занимава повече с физика, квантова механика и астрофизика. По време на обучението си по тези теми той се натъкна на новата си теория за биоцентризма.

Биоцентризмът твърди, че животът и съзнанието са фундаментални за пътищата на Вселената. Освен това той теоретизира, че нашето съзнание създава материалната вселена, вместо да бъде обратното.

Каквото и да мислите по въпроса, светът е прекалено необясним и странен, за да си въобразяваме, че можем да проникнем в съзиданието. Мнозина физици след възхода на квантовата физика твърдят, че в безкрайно многото паралелни вселени наши копия живеят свой живот и с различни от нашите причини и следствия.

Възможно ли е съществуването на втори „Аз“ от нашата планета?

Твърденията на американските и австралийските учени разбунва въображението на почитателите на научната фантастика. Един от авторите на идеята – професор Вайсман, допуска, че известната ни Вселена всъщност е само един от гигантски брой съществуващи светове.

Според теорията всички светове са реални и живеят по сходен сценарий, а някои от тях много напомнят нашия. Разликите помежду си световете дължат на така наречените квантови сблъсъци – колкото по-силни са те, толкова по-надалече отскачат един от друг световете и толкова по-различни стават.

Така Аз-ът на всеки от нас в паралелната действителност може да живее десетки животи – да се роди в други страни, да се реализира в различни професии, обяснява теорията доцентът от Московския инженерен физичен институт Владимир Решетов.

„Световете може да са безброй. Всички събития в тях се случват в равна вероятност. В някой от световете се случва нещо, в един – ези, в друг – тура. Ние живеем в един от световете. Но изводът е, че не само елементарните частици, но и цели макрообекти от типа на хора мигрират между тези светове“, пояснява Решетов.

Учени се надяват, че идеята за съществуването на паралелни светове ще помогне за по-доброто разбиране на квантовата механика и да се обяснят редица феномени – защо например някои събития в нашия свят са се случили по този начин, а не по друг. Обяснението според тях може да стане „отразяване“ от паралелни вселени.

Ако някога нашите паралелни светове се пресекат, едва ли ще имаме възможност да общуваме с нашите огледални Аз-ове. Съвременните физици смятат, че конкретният човек, чиито копия са разпилени по галактиката, никога не се среща със самия себе си, защото той е една частица, едновременно намираща се в различни реалности.

blitz.bg

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук