Кой е виновен за инцидента, при който тухла падна върху бебе? (снимки)

0
1345

Кой е виновен за инцидента, при който тухла падна върху бебешка количка? Отговорността си прехвърлят собственикът на сградата, общината и регионалният „Инспекторат за опазване на културното наследство”.

Сградата в Пловдив е купена от Величко Яков преди 2 години. Твърди, че веднага е започнал процедура за ремонта и реконструкцията ѝ. „До ден днешен нямам разрешение за строеж”, заяви пред Нова телевизия Величко Яков. От Инспектората за опазване на културното наследство наскоро са му дали документ, че може да направи преустройство на сградата и веднага е подал проектите в общината, но още чака.

 

„Това е паметник на културата, не мога да започна никакви възстановителни дейности, преди да имам разрешение”, заяви Яков.   „Опасните сгради в района са около 300”, коментира Георги Стамов, кмет на район Централен в Пловдив. „Ежедневно се ходи на проверки и се пускат констативни протоколи. Още вчера след инцидента сме дали разрешение за тротоарно право, за да бъде обезопасен тротоара. Сега чакат разрешение за строеж”, заяви Стаматов.

„Когато има обстоятелства, които застрашават сградата или тя става опасна, собственикът е длъжен да уведоми нас, общината, регионалния музей и да предприеме непосредствено мерки за обезопасяване”, заяви архитект Стоилка Игнатова – регионален инспектор от ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерството на културата.

„Трябва да разделим въпроса – реконструкция и ремонт, а първият момент е обезопасяването ѝ”. Родителите на малката Екатерина са категорични, че ще търсят виновникът докрай. Извадили са медицинско и са подали жалба в районната прокуратура. „Слава Богу е жива”, заявява майката. Тя разказа и за инцидента: „Кръв и се стичаше от устната, нослето. Погледнах дали диша. Помислих, че и най-лошото може да се е случило”.   Детето има хематом в главата и охлузни рани по лицето и краката./ПИК

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.