Корнелия Нинова: Искаме чиста вода, чиста храна и чист въздух

0
41
Ñîôèÿ (27 ìàé 2019)  öåíòðàëàòà íà ÁÑÏ ñå ïðîâåäå ïðåñêîíôåðåíöèÿ âúâ âðúçêà ñ èçáîðèòå çà áúëãàðñêè ïðåäñòàâèòåëè â Åâðîïåéñêèÿ ïàðëàìåíò. Ïðåñôîòî - ÁÒÀ ñíèìêà: Ìèíêî ×åðíåâ (ÏÊ)

„Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много политики се преосмислиха. Ние сме последователни в лявата ни политика и сме автентичен носител на тези неща, които сега десни и центристки партии предлагат. Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи. Не всичко се диктува от пазара. При такива условия, големите корпорации изяждат малките и средни фирми. Неравенствата се увеличават между хората“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя подчерта, че коронакризата е доказала необходимостта от леви политики и че ролята на държавата е преосмислена чак сега – нещо, за което левицата настоява от години.

„ГЕРБ могат да съсипят всяка добра идея. Вземат добрата идея и я опорочават“, категорична бе Нинова, като припомни обещанията на правителството към производителите, чиято земеделска продукция трябваше да се изкупува и налага в търговските вериги. „Нито изкупиха продукция, нито задължиха веригите да предлагат 20% родно производство“, допълни лидерът на БСП.

 

По повод цената на тока, Нинова коментира: „Беше намалена цената на газа с фанфари на правителството, въпреки че не беше тяхна заслуга. Сега се увеличава цената на парното, което е нелогично. Защо КЕВР правят това и защитават ли нечии интереси?“ Тя подчерта, че Борисов отправя закани за уволнения на КЕВР, въпреки че тя е независима комисия, избрана от парламента: „Когато Борисов каза, че ще ги уволни, те изведнъж обявиха, че намаляват цената. Няма обективни критерии за цена, няма действащи институции, според волята на един човек се решава съдбата на милиони българи.“

Нинова обърна внимание, че е нужен ясен план за излизане от кризата и че е липсвал съдържателен анализ за бюджета на страната към момента на кризата, което е било необходимо, за да се определят приоритети в икономиката – отраслите, които носят най-много добавена стойност към БВП да бъдат стимулирани, за да могат да издърпат останалите. „Вместо това – управляващите действат на парче – подпомагаха тези, които протестираха, за да няма социално напрежение. Така не се управлява държава“, смята Нинова.

Тя каза още, че потреблението може да се повиши чрез увеличението на доходите, но вместо да се дават безвъзмездни помощи на хората в трудно положение, каквато е била практиката навсякъде в Европа, те са получавали единствено кредити, които трудно или невъзможно ще обслужват. По думите й за съжаление държавата не е търсила начини да привлече инвестиции във време, в което западни фирми изтеглят инвестициите си от Китай в Източна Европа.

Нинова постави акцент още върху нуждата от реформа в секторите земеделие и здравеопазване. „Абсолютно необходим е нов модел в здравеопазването. В кризата тежестта се изнесе от държавните и общински болници, а те са в най-тежко състояние. Държавното и общинското здравеопазване трябва да е грижа номер едно. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества“, заяви още Нинова.

Относно приоритетите на правителството, председателят на левицата коментира: „Санирането за една част от хората беше безплатно, на втората част – ще трябва да си доплащат. А трети изобщо няма да могат да се възползват от него. Това е разделение. За тези милиард и половина ние предлагаме вместо саниране – реформа във водния сектор. Ремонти на язовири, пречиствателни станции, помпени станции, възстановяване на водопреносната мрежа и напоителни системи, решение на всички проблеми с безводието, мръсната вода. По този начин ще се стимулира икономиката, но ползата ще е за всички“.

„Нужни са чиста вода, чиста земя, чиста храна и въздух. Забравиха се сметищата с чужд боклук. Проблемът с екологията е изключително важен, най-вече погледнат през здравето на хората. Ето там могат да се инвестират средства“, коментира Нинова.

По случая с Божков, тя изтъкна, че това е брилянтен пример за паралелна държава и задкулисие. Дали си е свършила добре работата прокуратурата се оценява само по това дали има издадена осъдителна присъда накрая, посочи тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук