Кошмарна прогноза на Министерството на финансите за скок на цените у нас насред зима

0
118

Инфлацията в България ще се ускори до 4,5% до края на годината, посочват от Министерството на финансите в актуализираната си есенна икономическа прогноза.

Очаква се тази година икономиката ни да отчете ръст от 4 на сто, а догодина той ще се ускори до 4,6 на сто при допускането, че започне изпълнението на възстановителния план, уточняват от министерството.

Актуализираните допускания за динамиката на международните цени на суровините повлияха за повишаването на оценката за инфлацията в страната, което идва от енергийните цени на суровините. До края на 2021 г. се прогнозира ускорение на инфлацията до 4.5%, а средногодишната инфлация се очаква да бъде 2.4%.

Въпреки корекцията в посока нагоре спрямо предходната прогноза, запазено е очакването, че инфлацията в края на 2022 г. ще бъде по-ниска от 2021 г., а именно 3.1%. Това ще се реализира по линия на допускането, че високото равнище на международните цени на енергийните стоки ще се запази само до първото тримесечие на следващата година, след което ще се понижи, посочват от финансовото министерство.

Много силната четвърта вълна на разпространение на коронавируса в страната през есенните месеци на 2021 г. се очаква да повлияе негативно на засегнатите сектори от сферата на услугите. Средногодишният брой на заетите ще намалее с 0.1% за 2021 г., докато в предишната прогноза очакването бе за растеж от 0.1%., става ясно от прогнозата.

Автор: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук