петък, април 19, 2024
Google search engine
дом Темата Крушунските водопади отново са достъпни за туристите

Крушунските водопади отново са достъпни за туристите

0
1226

Желаещите вече могат да посетят Крушунските водопади. Те вече са отворени за посетители. Със своя заповед кметът на община Летница Красимир Джонев разреши достъпа и посещението в обновения природен парк „Маарата” в село Крушина, съобщават от пресцентъра на община Летница.

Достъпът се разрешава от утре, 9 април. Местната администрация е одобрила общи условия за посещение на природния парк.

Припомняме, че достъпът до природен парк „Маарата” бе ограничен в началото на ноември, след като огромна срутила се скала затрупа двама туристи. След продължителна спасителна акция те бяха открити мъртви.

Кметът Красимир Джонев обясни, цитиран от БТА, че заради инцидента трасето е променено. Направени са два маршрута, които са лесно достъпни и безопасни. Поставено е ново мостче. Всички мостчета, които са водили към проблемния участък, са премахнати. До нов водопад е осигурен достъп.

Едната екопътека отвежда до площадката за наблюдение. От нея се открива гледка и към двата водопада едновременно. Джонев обясни, че досега такава гледка не е била възможна, тъй като старите мостчета са били тесни. Освен това те били разположени близко до скалните масиви.

По втория маршрут туристите могат да стигнат до равнината. Там се намира изворът на травертинова каскада. До новия водопад се стигна по дискретна пътека.

31 000 лева от общинския бюджет са вложени в обновяването на парка. 9000 лв. от тях са отишли за специализирана фирма за логистиката на безопасността на района.

Водопадите се наблюдават постоянно. Ще бъдат назначени 10 души, които щели да обикалят трасето три пъти дневно. Така, по думите на кмета, щяла да се гарантира максимална чистота в района. В същото време служителите щели да оглеждат скалите и да се взимат конкретни мерки ако се забележат пукнатини или опасни камъни.

Туристите ще получават информация за разрешените маршрути от двама екскурзоводи./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук