Легендарни сини участници в свалянето на правителството на Жан Виденов, призоваха за бунт срещу Кирил Петков

0
114

Михаил Панчев призова: “Дупничани трябва се надигнат отново срещу правителството на Кирил Петков, тъй като народът бедства, цените скачат, ставаме все по-бедни”

Около 20-ина дупничани се събраха на Барикадите край Дупница да отбележат 25 г. от масовите протести, които доведоха до свалянето на правителството на Жан Виденов през 1997 г. Те положиха цветя и венци в знак на уважение към участвалите в събитието, пише struma.bg.

С ентусиазъм Тодорка Савова, която е бивша учителка и една от участничките във февруарските събития през 1997 г., разказа пред присъстващите за емоцията в дните на блокада на главен път Е-79.

“Още си спомням мразовития 1 февруари, когато при нас на Барикадите дойде тогавашният лидер на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев и заяви пред протестиращите, че ако БСП не сдаде властта, тя ще бъде отнета със сила. На втория ден при нас пристигнаха Иван Костов, Евгений Бакърджиев и Едвин Сугарев да ни подкрепят срещу правителството на Жан Виденов. От Барикадите край Дупница България тръгна за Европа, а не до Евразия…”, емоционално заяви Тодорко Савова.

Георги Георгиев, общински съветник от СДС, заяви пред присъстващите: “За тези, които казват, че събитията на 4 февруари не са нищо и нищо не се е случило, ще кажа, че това е иконата на Дупница. От това място България пое по европейски път. Младите не го оценяват, не знаят как се вадят визи. Затова ние винаги ще бъдем тук, а за тези, които вече не са между нас, поклон за тяхната смелост”.

Бившият председател на ОбС и бивш преподавател в Учителския колеж в Дупница Михаил Панчев, който е и пряк участник в събитието, призова от  микрофона: “Дупничани трябва се надигнат отново срещу правителството на Кирил Петков, тъй като народът бедства, цените скачат, ставаме все по-бедни”.

Докато малцина отбелязаха годишнината от Барикадите, в социалните мрежи се разрази полемика протестите на гладните и мръзнещи дупничани денонощно на Барикадите какъв ефект имат за развитието на държавата.

Един от потребителите в социалната мрежа пише: “Барикадите доведоха на власт Иван Костов, който ограби държавата. Разпродаде всичко за жълти стотинки на свои хора”.

Бизнесмен от Дупница написа: “Няколко месеца преди Барикадите помолих подполковник от полицията да ме направи член на БСП, но той ми отговори, че партията, ако има нужда от мен, сама ще ме потърси. Видях го в една скрита уличка в дните на Барикадите, сложил синьо лъвче на шапката си. Много хора се възползваха от хората ентусиасти, които бяха убедени, че ще настъпи някаква промяна към по-добро, и се наредиха на добри постове”.

В друг пост дупничанин е написал: “На честванията на годишнини от Барикадите виждам лица, които не са били там в студените февруарски дни, когато хората се топлеха с горящи гуми и мръзнеха като кучета”…

Както “Струма” писа, теренът, където е първият символ на Барикадите, поставен, когато кмет на Дупница бе д-р Пламен Соколов, беше продаден по време на управлението на Атанас Янев. Преди няколко години по инициатива на тогавашния председател на ОбС Ивайло Константинов се събраха средства от граждани на Дупница и беше изграден нов монумент, за да се знае, че там се е случило голямо политическо събитие.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук