Локдаун у нас за неваксинираните над 60 години

0
174

Възможно е да има локдаун за хората над 60-годишна възраст, които не са ваксинирани, както е в Москва. Това предупреди зам.-здравният министър Александър Златанов пред Нова тв.

Без да звучи като заплаха, ако не успеем да сме достатъчно отговорни и не се възползваме от последната възможност преди локдаун – да сме дисциплинирани и да се спазва зеленият сертификат, може да се стигне до локдаун, обясни той, след като вече има над 7000 заболели в болница.

От 700 легла в държавата за интензивно лечение, само 92 са свободни, обясни Златанов. Той допълни, че има ресурс да се увеличат, но ще е за сметка на други дейности, което здравните власти се опитвали да не правят засега.

На този етап няма да се отказваме от въведената мярка зелен сертификат, тя е изключително адекватна с оглед да се запазят животът и свободата на хората, преди да се постигне локдаун.

Такъв може да бъде въведен, ако не се овладее заболеваемостта и тя нараства по лавинообразен начин – прагът отива над 1000 заболели на 100 хиляди за цялата страна плюс запълване на леглата за неинтензивни над 9000, предупреди Златанов.

На принципа сме да се въвеждат необходимите мерки към определения момент. Надявам се да не се стигне дотам, но ако се наложи, най-вероятно да се въведе частичен локдаун за хората, които не са ваксинирани, каза Златанов. По пример на руския вариант, където хора над 60 г., които не са ваксинирани, не могат да излизат от домовете си.

Това е по-удобен вариант, отколкото да има пълен локдаун, убеден е зам.-министърът. Той допълни, че още не са обсъждани конкретни варианти, всичко се обсъжда с експерти.

Руският президент Владимир Путин и властите в Москва решиха в столицата да бъде въведен частичен локдаун за неваксинираните на възраст над 60 години и хората с хронични заболявания. Те ще трябва да останат у дома по постоянно местожителство.

Мярката ще е в сила четири месеца – от 25 октомври до 25 февруари. Тя не ограничава правото им да се разхождат или да правят упражнения на открито, а работещите сред тях ще получат болнични.

Ще се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат, обмисляме такива срокове за различните структури в държавата, обясни Златанов. При новия план за връщането на децата от 1-и до 4-и клас в училище от следващата седмица – учителите и в момента са задължени за зелен сертификат, за да им преподават. След това ще стане и за децата от по-горните класове.

За закупуването на тестове за децата ще се търси най-евтиния и най-удобния вариант, може да се поръчат и от повече от една фирма, каза зам.-министърът.

Депутатите от следващия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат, сподели личното си мнение зам.-министър Златанов. Не сме мислили за такава мярка, но по всички правила, личното ми мнение те задължително трябва да имат такъв сертификат, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място, обясни той. След като се въвеждат мерки, които са еднакви за всички в страната, трябва да важат и за тях, допълни Александър Златанов.

Според него с въвеждането на зеления сертификат скритата заболеваемост е излязла наяве, защото се правят много тестове. Надявам се да имаме по-дълъг период, при който ще стигнем критичните легла, обясни зам.-министърът.

По повод опциите при свършване на апаратите за дишане болните да бъдат изпращани Гърция той обяви, че не е говорено конкретно, но съществува такъв механизъм, който може да се използва. Все още нямаме достатъчно необходимост от това, механизмът е тежък и затова все още не е задействан, уточни заместникът на Стойчо Кацаров.

Над 15 хиляди проверки за цялата страна за предходния месец, за вчера те са над 300, основно в големите градове. Над 30 души има глобени с от 300 до 1000 лв за първо нарушение за физически лица, на други са направени забележки, обясни Златанов. На санкция със сигурност подлежи лицето, което използва чужд сертификат. По-важното е това да научим хората действително да са отговорни, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук