Лъсна планът на Абдулрами и атентаторите от Истанбул – замесени са наши полицаи и граничари

0
126

Обикновено са преминавали българо-турската граница през нощта при едни и същи служители и срещу заплащане от 500 евро

Появиха се нови информации относно задържаните у нас чужденци, заподозрени за организиране на атентата в Истанбул.

Разследващите в Турция са имали данни, че Амран Абдулрами и Билал Хасан, както и група терористи, имат намерението да осъществят повторени атентати както в Турция, така и в страна от ЕС, съобщава bTV.

По информация на телевизията Амран Абдулрами е вербувал български гражданин, който има и молдовско гражданство, да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Капитан Андреево“, така че да могат да преминават границата с микробуси, като обикновено са преминавали българо-турската граница през нощта при едни и същи служители и срещу заплащане от 500 евро. В микробусите са превозвали дрехи, имало е два тайника, единият от тях предназначен за хора, а другият за оръжия.

Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност, възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия.

Билал Хасан, който е дясна ръка на основната заподозряна за атентата Ахлам ал Башир, е организирал бягството си от Турция часове след атентата, но за да изчакат служителите, с които са работели на границата, са напуснали Турция 2-3 дни по-късно, твърди bTV.

През последните пет месеца с трите микробуса е превозвано оръжие и в двете посоки.

„Потвърждавам, че има образувано досъдебно производство от Софийската градска прокуратура в сектор „Противодействие на тероризма“. Привлечени са пет лица в качеството на обвиняеми за подпомагане на лице, вероятно извършило атентата в Истанбул“, заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“Помощта, която му е оказвана, е по-скоро след атентата, като са оказвали логистична и комуникационна помощ. Извеждат го от територия на Турция с цел да го опазят от турските власти“, добави тя.

Милева отказа да даде подробности, тъй като това ще застраши националната сигурност на Република България. Задържани са до 72 часа.

Пред БТА Милева посочи, че задържаните у нас са имали по-скоро логистична дейност след извършването на атентата. В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разузнавателната служба МИТ, а именно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят повторени атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук