Македония празнува 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

0
4076
Снимка: БГНЕС

В Македония започват честванията по повод навършването на 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия.

Празненствата са под патронажа на президента на Македония Георге Иванов.

В честванията ще присъстват още главата на Македонската православна църква – Охридска архиепископия архиепископ Стефан, премиерът Зоран Заев, учени и много дейци на културата.

Основните празненства по повод 1 000 г. от създаването на Охридската архиепископия ще се проведат в базиликата Света София в Охрид, съобщи БГНЕС.

Изображение 358889
Снимка: БГНЕС

За събитието са поканени и българския президент Румен Радев, както и премира Бойко Борисов.

Архиепископ Стефан отправи покана и към Българската православна църква (БПЦ). С решение от 14 май обаче Светият Синод реши да не изпраща свои представители на празненствата.

Втори протест пред Светия Синод

Втори протест пред Светия Синод

Искат съвместно честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Изображение 358888
Снимка: БГНЕС

Припомняме, че във връзка с решението на Светия Синод в Македония да не се изпращат представители на БПЦ пред сградата на Синода в София се проведоха 2 протеста, на които гражданите призоваваха да се свика извънредно заседание, на което решението да бъде преразгледано. Протестиращите призоваха и патриарх Неофит лично да вземе отношение по въпроса.

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

Според воеводите сме били длъжни да пратим и църковна делегация

Изображение 358886
Снимка: БГНЕС

Охридската архиепископия е създадена след падането на България под византийска власт през 1018 г. с указ на император Василий II. Охридската архиепископия съществува едновременно заедно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две отделни автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е понижена в архиепископия със седалище в Охрид.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи. Охридската архиепископия съществува до 1767 г., когато е закрита по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е извършено със султанско ирадие.

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен дори от епископската катедра, която придобива още в ранните векове на християнството.

БПЦ: Комисията за македонската църква работи

БПЦ: Комисията за македонската църква работи

Твърденията били злонамерени

Изображение 358885
Снимка: БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук