Македонци с български паспорти се ваксинират у нас

0
25

Македонци, гърци и чуждестранни студенти напънаха през почивните дни да се ваксинират у нас. Заедно с нашенците само за ден 200 души преминаха през кабинета в РЗИ.

Македонците използват българските си лични карти, за да си направят ваксини, защото трудно се дореждали при тях. Ваксината Pfizer е това, което привличало македонците, защото при тях имало AstraZeneca, разказваха по опашките. Гърци, които работят у нас, също използваха зелените коридори, за да си поставят първа игла. Сред мераклиите за ваксинация бяха и чуждестранни студенти, предимно албанци, които преди ваканцията също се ваксинират.

Съгласно Закона за здравето, чужденците, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване у нас, се ползват с медицинска помощ по чл. 81 и 82 наравно с българските граждани.

Проверка показа, че в Бургас и Сливен ваксинират само чужденци със статут на временно или постоянно пребиваващи у нас.

В морския град това са предимно руснаци и англичани, които са си закупили имоти и живеят край морето. Няма специално пристигнали за ваксинация тук чужденци, каза пред “Труд” д-р Величка Григорова от РЗИ в морския град. Ваксинация е започнала и в Слънчев бряг, на персонала, който ще е ангажиран по време на сезона в хотели и обекти на комплекса.

В Сливен пък ваксини са сложени на чужденци, които работят в града.

В същото време основно студенти от Европа, които учат у нас, се ваксинират в имунизационните кабинети в Пловдив. По традиция в Пловдив има много гръцки студенти по медицина, но има и от страни като Италия и Великобритания. Има и единични случаи на чужди граждани, които също използват зелените коридори, но в РЗИ – Пловдив, не водят точна статистика. Наблюденията на екипите обаче сочат, че чуждите граждани много рядко имат претенции към вида на ваксината, която ще им бъде поставена.

Утре предстои Ваксинационният щаб да вземе решение дали да продължи работата на зелените коридори за ваксини, които бяха разкрити от 30 май до днес включително

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук