Министър Комитова: В Европа не съществува понятието “незаконно строителство”

0
233

„В Европа няма понятие „незаконно строителство“. Не мога дори да обясня на европейците, какво е това. Открихме близо 70 обекта, които са изградени незаконно. В тях са вложени милиони, а реално няма строителен продукт, защото нямат необходимите документи и не могат да бъдат пуснати в експлоатация. Именно срещу това се борим. Защото нейно величество корупцията цъфти в незаконното строителство.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за Евроком.

Тя подчерта, че с осветляването на някои процеси в бранша са засегнати много интереси, а с разкриването на порочните практики трябва да се извадят поуки да не се допускат повече.

„В противен случай няма да вървим напред, защото тези практики са вредни за обществото, за бюджета на страната, за инфраструктурата ни и водят до изкривяване в целия инвестиционен процес“, беше категорична Комитова.

Министърът разкри, че с встъпването си в длъжност е намерила изключени доста контролни механизми на държавата, в резултат на което в някои случаи хора са поставени в риск, налице е и ощетяване на бюджета и даде за пример липсата на контрол на претоварените камиони и инцидентът с такъв камион в Айтос.

„Този проблем е системен в България, а такъв камион е убиец на пътя“, заяви регионалният министър и подчерта, че има хиляди претоварени камиони по пътищата, които са потенциални убийци.

„Затова контролните механизми на държавата трябва да бъдат възстановени и да работят под пълна пара“, беше категорична Комитова.

Други слаби места са свързани с нормативната уредба, касаеща строителния процес, стана ясно от думите на министъра, върху които МРРБ вече работи. Тя съобщи, че е отменила Наредбата за техническите паспорти на сградите, която предвиждаше всички граждани да направят технически паспорт на жилищата си. И по този начин спестихме на всяко семейство по 1000 лева.

Подготвят се изменения в Наредбата за достъпна среда, стана ясно още от думите на Комитова, тъй като до сега действащата наредба е водила до излишно усложняване на проектите и оскъпяване на строителството. Работи се и по промени в Закона за устройство на територията и облекчаване и ускоряване на процедурите за издаване на разрешение за строеж, стана ясно по време на интервюто.

По повод стартиралата проверка на МВР и НАП в „Автомагистрали“ ЕАД министърът обясни, че поводът за нея е дадените от предишното ръководство на дружеството авансово близо 1,5 млрд.лв на десетина фирми за изграждането на автомагистрала „Хемус“ чрез т.нар инхаус поръчки.

За осигуряване на повече средства за поддръжка на републиканските пътища и възстановяване на баланса между събираните приходи от винетки и от трафик на тежки камиони регионалното министерство обмисля разширяване на обхвата на тол системата, стана ясно от думите на министъра.

Тя даде пример с такса на автобус, пътуващ от Бургас до София, който за изминатите 360 км, заплаща 1 ст на километър, т.е 3,60 лв.за цялото трасе.

Регионалният министър успокои, че фирмите, които и до сега са осигурявали зимното поддържане на републиканските пътища вече се подготвят за това и припомни, че пари за тази дейност, в размер на 100 млн.лв, са осигурени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук