Министър Пулев: Намаляваме заплатите на надзора на ББР на 2 000 лв. Сметната палата влиза в банката

0
117

Част от кредитите на ББР ще бъдат насочени към публичните пазари, в т.ч. Фондовата борса, обяви министърът на иновациите и растежа

 „Намаляваме заплатите на тримата експерти от Надзорния съвет в Българската банка за развитие пет пъти – от 10 хиляди на 2 хиляди лв. – пет пъти,  защото Българската банка за развитие не работи добре и не се управлява ефективно“. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в интервю за „Още от деня“ по БНТ тази вечер, като добави, че в надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, но с този ход министерството като принципал отправя ясно послание, че иска по-добри резултати и по-добър контрол.

„За цялата календарна 2022 г. заложената цел на банката са кредити в размер на 342 млн. лв. за фирмите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лв. Към момента изпълнението е много слабо и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и намаляваме заплатите им“, добави Пулев.

Той съобщи, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата. „Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откакто ББР е създадена”, отбеляза министърът и подчерта, че препоръките на този одит трябва да се изпълнят от следващия министър на иновациите – принципал на банката.

„Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната компетентност и визия, за да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подпомагат по-целенасочено микро-, малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката“, каза министърът.

Той обяви, че категорично няма да се променя лимитът от 5 млн. лв. за отпускане на кредит. В момента средната сума за отпускане на кредит е 350 000 лв., поясни той и каза, че трябва да се разшири продуктовият портфейл на банката.

По думите му, Министерството на иновациите и растежа разработва две мерки, с които да се подобри работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР участва като съкредитор по големи експозиции, но само и единствено при условие, че те се управляват от друга голяма международна институция, която да бъде водеща и с безспорна репутация. Втората мярка е да се насочат част от кредитите през публичните пазари, в т.ч. Фондовата борса.

„На тези пазари цялата информация и документи по кредитите, облигациите, договорите ще бъдат публични. Ние сме за чисти и прозрачни процеси. Не искаме тези договори да бъдат заключени някъде в някое чекмедже или архив, а да са видими и публично достъпни“, допълни министърът идеята на МИР за насочване на част от кредитите на ББР към Фондовата борса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук