Много са опасни! Зловеща напаст плъзна из голям български град!

0

Кърлежи плъзнаха в тревните площи в Кючук Париж, алармираха вчера живеещите в район „Южен”. Насекомите кръвопийци са налазили бездомните кучета, има и много домашни любимци, които се връщат от разходка нахапани.

В други години по това време на поляната на ъгъла на бул. „Никола Вапцаров” и  Коматевско шосе вече имаше табелки, че тревната площ е обработена с препарат против кърлежи, а сега не сме видели ни надпис, ни служители, които да пръскат в „Южен”, притеснено коментира Таня Георгиева. Според нея и тревата там е висока, но засега не е окосена, пише „Марица“.

В момента е най-активният сезон за кърлежите. Те излизат от зимните укрития, а и времето е благоприятно за развъждането им – топло и влажно, потвърди главният експерт в общинската дирекция „Екология” Йорданка Цонева. Тя обясни, че екипите на общинското предприятие „Дезинфекционна станция” са обработили близо 500 дка тревни площи в районите „Северен”, „Централен” и „Източен”. Дезакаризацията е извършена в дворовете на учебните и детските заведения, на кучешките площадки, в градини, паркове и междублокови пространства. Преди това тревата е била окосена, защото иначе няма ефект от отровата.

Още 2000 дка предстои да се пръскат срещу опасните кръвосмучещи.  Продължава работата в останалите райони – „Южен”, „Западен” и „Тракия”. До средата на май ще бъде обезпаразитен целият град, увери еколожката. Тя допълни, че пролетната акция по дезакаризация стартира през април, но трябвало да бъде отложена, защото валели дъждове и нямало полза от препарата. През лятото обработката ще се извършва по сигнали на граждани, както и в предишните години, а следващата масова  битка с опасните гадини е планирана преди учебната година.

Хората също трябва да се пазят, препоръча Йорданка Цонева. Кучетата не бива да се пускат в тревните площи, особено ако тревата е висока. Същото важи и за децата, като всяка вечер родителите им трябва внимателно да ги оглеждат за кърлежи.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.