МОЩЕН ТЪТЕН ОТ НЕДРАТА! Портите към ОТВЪДНОТО се отвориха в Сибир!

0
1857

Врата към отвъдното? Странен феномен плаши живеещите в Сибир

Сибир изглежда подходящо място за създаване на врата към отвъдното. Местното население твърди, че чува „бучене от подземния свят“, което идва от големия кратер и каньон в Сибир – Батагайка, а учените твърдят, че този необичаен природен феномен пази тайни за миналото на нашата планета.

Много жители на руския регион Якутск казват, че се страхуват от историите за кратера Батагайка, а причината за страха се крие в тяхната вяра, че съществуват три свята – горен, среден и подземен. Местното население вярва, че Батагайка представлява „врата“ към подземния свят, предава Siberian Times. Страшните звуци вероятно произхождат от свлачища от вътрешната страна на кратера, който е с размери от един километър по дължина и до 100 метра в дълбочина.

Батагайка започнал да се формира през 60-те години на 20-ти век, след като била изсечена голяма част от гората в района, от ръката на човека. Земята след това потънала и продължава да потъва и до днес, а климатичните промени само допълнително ускоряват целия процес. Големите наводнения от 2008 година ускоряват процеса на потъване, а дупката се е увеличила с 15 метра само за една година. Резултатът от всичко това е естествена лаборатория и безпрецедентен шанс за учените, които искат да изследват заплахите от климатичните промени в областта на земните пластове.

Неотдавнашната научна експедиция започва с откриване на възрастта на слоевете на почвата в кратера, които са били взети и събрани техни проби, както и проби от местни билки. Досега се смяташе, че природата и почвата в Батагайка е стара около 120 000 години, но професор Джуан Мъртън от университета „Sussex“, който е участвал в изследването на този природен феномен, излезе с анализ, че тук почвата и разстенията са на възраст над 200 000 години.

„Този проект ще ни позволи да сравните данните с проби от подобни геоложки структури в Гренландия, Китай и Антарктида. Данните за древната страна и растителността ще ни помогнат и във възстановяването на историята на Земята“, казва Мъртън за руските журналисти. „Самата Батагайка е като отговор на моите мечти.

Нейният размер е невероятен, а всичко там е напълно изложено, разкрито, всички слоеве са напълно видими и могат подробно да се изследват“, подчертал Мъртън. Изследователят няма търпение да проучи стъпка по стъпка Батагайка и вече се е заел с изследване на проби от древния лед, който е намерил в тази митична врата към отвъдното.

bradva.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.