Над половината от опасните стоки идват от Китай

0
1753

Повече от половината опасни стоки в Европа идват от Китай. Това става ясно от годишния доклад на Европейската комисия (ЕК).

Оказва се, че през миналата година в RAPEX – системата за бързо реагиране при наличието на опасни стоки (нехранителни) са получени 2201 сигнала, като от тях 1167 са за стоки от Китай. През 2017 г. сигналите за опасни стоки в страни от ЕС са се увеличили със 157, тъй като година по-рано броят им е бил 2044.

Интересно е да се отбележи, че като процентно отношение броят на сигналите за опасни китайски стоки остава без промяна. Въпреки това от данните е видно, че сигналите за опасните стоки с произход Европа са 26% от всички – общо 574, а през 2016 г. делът е бил 23 на сто.

Увеличението в процентно отношение се дължи основно на моторните превозни средства, които са предимно с европейски произход. През тази година ЕК отчита повишен брой сигнали за опасности, свързани с автомобили – например опасност от пожар.

Статистиката за 2017 г. показва, че най-много сигнали за опасни стоки е имало по отношение на детските играчки (29%), моторните превозни средства (20%) и дрехите и текстилните изделия (12%).

Най-много сигнали са подали властите в Германия (16%), Испания (10%) и Франция (9%). Големият брой сигнали от тези държави обаче не е повод за притеснение, защото те зависят от много фактори – големината на пазара, обем на вноса, както и от честотата на извършваните проверки, уточняват от комисията.

Справка в системата показва, че сигналите за опасни стоки от България са основно за дрехи и детски играчки. Опасностите са свързани основно с възможност за нараняване – например малки елементи по дрехите или играчките, които могат да бъдат откъснати от децата и погълнати. При част от подадените сигнали за опасни продукти става въпрос за наличието на непозволени химикали, както и опасност от електрически удар или предизвикване на пожар.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук