От БСП настояват за оставките на цялото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН). Това обяви червеният депутат Румен Гечев на брифинг в Народното събрание по време на извънредното заседание на парламента.

Днес е ден на абдикация на българските институции, управлявани от ГЕРБ и техните сателити. Основният проблем е не, че са излъгани толкова много хора, а че за пореден път виждаме, че българските институции не си изпълняват задълженията.

Той припомни, че от 2016 г. КФН има абсолютно всички права и инструменти да пита, да проверява и разпитва, да получи информация затова кой е собственик на фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“, какви са реалните му активи, при какви условия оперира в България и защо са изнесени близо 150 милиона лева от България.

„През 2009 г. при управлението на ГЕРБ фирмата е регистрирана. Какво се оказва обаче, собственикът е някакъв испанец, който има фирма в Люксембург, която пък държи акциите в Кипър, а фирмата в Кипър няма нито една продадена полица в кипърската държава“, възмути се Гечев и добави, че единствената страна, в която оперират е България.

Срив на българските институции, подценяване и не-защитата на интересите на българските граждани е едно извиване на ръце, смята социалистът и посочи, че от столетницата имат поредица от въпроси, които смятат да зададат тази есен. Едни от тях са – защо институциите, които управляват, не са във форма и защо позволяват да бъде ограбвана българската икономика.

Всички от КФН трябва да си понесат отговорността с подаване на оставки, като честни и морални хора, призова Гечев.

Георги Търновалийски коментира, че КФН е независим орган, който се отчита единствено пред Народното събрание. След промените в Закона за КФН, е имал възможност освен независимостта си, да си определят и заплати в размери такива, каквито те поискат, които да са не по-ниски от заплатите, които те контролират, обясни социалистът.

Огромни са отговорностите на КФН и днес трябва да се отчетат затова, което правят, поясни той и добави, че те получават достатъчно да работят на нивото, на което трябва.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.