Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година

0
92

Ако до Никулден новият вариант Омикрон не влезе в България, няма да имаме големи проблеми с него до Нова година. А след това ще видим, прогнозира математикът проф Николай Витанов.

„Този вариант трябва да се бори три седмици, за да измести текущия. Аз имам система за ранно предупреждение – към настоящия момент този вариант на вируса не е представен в България. Или ако е представен, е пренебрежимо. Има индикатори, които могат да кажат даже в коя област се е появил“, обясни още математикът пред Нова телевизия.

По думите му догодина ни очаква повишение на заразените, пета вълна.

„Заразата много бавно си свива обхвата, но ако дойде Омикрон, числото на заразяване ще скочи. Рекордът за България, съгласно вашите изчисления, е 1,97. Това беше при вълната преди 1 година. Когато се появи Омикрон, това може да стигне началото – до към 2,5. Това означава относително бързо разпространение и за три седмици да стане доминантен. Базовото репродуктивно число сега е 1 и то трябва да се следи до Никулден, то показва как здравната система ще се натовари. В момента тя е претоварена. Въпросът е дали тя ще успее да се разтовари, докато Омикрон ни нападне. Според мен няма да успее да се разтовари достатъчно. До към Нова година броят на активните случаи вероятно ще падне под 100 000, но няма да падне под 70-80 000“, обясни проф. Витанов.

По думите му това не е добра новина за хората на първа линия и в здравната система.

Епидемиологът д-р Петър Марков коментира, че новият вариант на COVID-19 има много висок брой мутации, които са необичайни.

„Той доста бързо нараства като дял на новоинфектираните в много провинции на Южна Африка и се открива в много други страни все повече“, обясни той.

„Дотук всичко е доста хипотетично, защото данните, които имаме, са малко. Вероятно ще е доста по-заразен, ще има способност да презаразява. Не очаквам да е толкова намалена защитата срещу него на 40%. РНК ваксините имат свойството да бъдат по-бързо адаптирани – говорим за период на седмици. Те могат да извадят нова ваксина. Но пак подчертавам – до момента няма данни, че вирусът в съществена степен успява да преодолее защитите от ваксината и естествения имунитет. Рано е още“, каза още д-р Марков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук