Нинова: Идват кризисни есен и зима, без парламент затъваме!

0
269

Намираме се пред нова здравна, икономическа, социална криза и проблемите не могат да бъдат решени, ако парламентът се разпусне и няма редовно правителство. Затова предупреди соцлидерката Корнелия Нинова.

 

Според нея, служебният кабинет няма как да се справи с предизвикателствата без работещо Народно събрание.

„Разбираме нуждата от допълните консултации със специалисти за ситуацията, в която сме поставени заради отказа да се предложи кабинет от ИТН, но не разбираме мълчанието в тази зала и ако си заровим главата в пясъка правим сериозна грешка. Изправени сме пред сериозни предизвикателства – тръгва нова ковид вълна, здравната система прегрява отсега, вчера спеши медици излязоха на протест и се стигна до унизителна ситуация, лекари в Бургас се оплакаха, че вече трети месец не са получавали допълнителни средства за първа линия, а тук мълчим как да решим тези въпроси“, упрекна тя от парламентарната трибуна.

„РЗИ София вече обяви намерението си за нови мерки и веднага последва реакция и закана за протести в София, Пловдив и Варна и ако осъмнем утре блокирани какво ще правим. Токът е 75% по-скъп от средното за Европа, започнаха да затварят предприятия, а в крайна сметка ще се оскъпи всяка една стока и услуга, ще бъдат съкратени работници, ще бъде намален износът, хората не могат да понесат шока и всяко домакинство ще пострада през есента и зимата, а синдикати заплашат с национални протести“, посочи още Нинова.

 

Тя предупреди, че бежанските лагери са препълнени и предвид събитията в Афганистан, вълната от мигранти ще се засили.

„И на всичко това пари в бюджета няма, въпросът за доходите не може да бъде решен, актуализацията на бюджета на служебния кабинет разчита в една от своите част на пари от плана за възстановяване, а той не е внесен, служебният кабинет чака това да направи редовен, а въпросът е откъде ще дойдат парите. Това са факти и алармираме за тях, за да въведен разум. Проблемите могат да бъдат решени само ако НС не се разпусне и съставим редовно правителство“, отсече червената шефка.

Според нея нищо от обещанието на партиите на протести за смяна на досегашния порочен модел на управление не се случва, защото „партиите на протеста се хванаха за гушите, наричаха се какво ли не с обидни квалификации, надделяха партийни и групови интереси“.

„Решихте, че промяната на модела може да почака, но липсата на правителство остава досегашния модел на управление в сила. От вчера партиите на протеста залагат разделителни линии и казват, ако БСП получи третия мандат и предложи кабинет, няма да го подкрепят без дори да знаят какво ще предложи левицата.

„Единственият, който може да реши как да постъпи сега е президентът Румен Радев, не залагайте пазарлъци. Искаме разум, спокойствие и диалогичност и тъй като си знаем тежестта за разлика от други, народът е казал, че не можем да управляваме сами, ако президентът ни даде третия мандат сме готови да проявим разум, да говорим с останалите без ГЕРБ и ДПС и да водим разговори със служебните министри дали са готови да бъдат част от редовен кабинет“, обясни тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук