Нова глава в конфликта САЩ-Иран, намеси се ЕС, ще се размине ли войната?

0

Европейският съюз покани иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Брюксел, за да бъде обсъдена деескалация на напрежението в страната след убийството на генерал Солеймани

Европейският съюз покани иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Брюксел, за да бъде обсъдена деескалация на напрежението в страната след убийството на генерал Сюлеймани, предаде АФП.

Поканата дойде лично от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Срещата ще се състои в Брюксел.

В съобщението до иранското външно министерство Борел „изразява дълбока загриженост за политическата обстановка и сигурността на гражданите“ след убийството на генерал Сюлеймани.

Комисията за сигурност и отбрана на парламента на Иран ще предложи правителството да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ, съобщава арабският сателитен канал Al Arabiya, позовавайки се на изявление на представител на комисията. Повод за жалбата са убийствата на генерал Касим Сюлеймании шиитския командир Абу Махди ал Мухандис в нощта срещу петък.

Парламентът на Ирак заседава в неделя, когато се очаква да бъде дискутирано и присъствието на американските военни в страната. По-рано беше съобщено, че във връзка с последните събития Ирак вече е ограничил американските военни операции на своята територия.

Съединените щати също заявиха, че намаляват дейностите си в Ирак, а НАТО обяви, че прекратява иракската програма за военно обучение. Освен това представители на иракската шиитска милиция, чиито командир загина в резултат на американската атака, се заканиха да започнат атаки на базите, използвани от американците в Ирак.

В същото време местни медии съобщават, че Вашингтон изпраща военен кораб в региона на Близкия изток с няколко хиляди пехотинци, за да защити американските интереси в региона. Международната общност вече призова САЩ и Иран да се въздържат от военни действия.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.