Опашки се виеха пред магазина за карантия

0
1492

Прясната карантия беше най-вкусната храна от времето на социализма. Спомням си, че всяка кланица на държавната фирма за преработка на месо „Родопа“ имаше такъв свой магазин – я в някои централни хали, я на някое голямо тържище или пазар.

В Карлово, където живеех с родителите си, също имаше голяма касапница и дюкян за дреболии. Тоя дюкян го държеше един месар, известен на целия град като бай Стоян. Пред магазина на бай Стоян опашката се извиваше още от осем часа сутринта в събота. Това беше денят за пазар.

Всички знаеха, че през нощта в „Родопа“ са заклали най-много животни и топлата още карантия пътува към магазина. Асортиментът беше нетипично изобилен за иначе сиромашките години, а цените си бяха като за народа. Всичко се въртеше около левче, най-много два.

В големи алуминиеви тави се мъдреха телешки, свински и агнешки глави, всякакъв черен дроб, бели бъбреци и шкембета, далаци, момици, джолани, опашки, уши и езици. И байчовците от опашката – щото да се пазарува такава стока, си беше мъжка работа – пълнеха торбите и хукваха към къщи, като не пропускаха да вземат лук и марули от близкия пазар.

После отвсякъде в махалите миришеше на ориенталски гозби, на мусаки, чорби и пържено. И веселбата нямаше край.

Ненко ТОДОРОВ, Карлово

retro.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.