Осъдиха българин опитал да изнесе от САЩ технология за руска космическа програма

0
2669

49-годишният Цветан Кънев получи присъда от 2 години затвор

49-годишен българин от София, вчера беше осъден на 24 месеца затвор в САЩ за нарушение на закона за извънредните международни икономически пълномощия (IEEPA). Той се е опитал да изнесе контролирано електронно оборудване от САЩ за руската военна и космическа програма под фалшив предлог. Това съобщи на сайта си американското министерство на правосъдието.

Българинът Цветан Кънев се е признал за виновен за нарушаване на закона IEEPA през март 2021 г., предаде БТА.

Съдебни документи показват, че подсъдимият е направил запитване към производител в САЩ за покупка на радиационно закалени интегрални схеми, използвани в сателити. Тъй като тези схеми са технологии, контролирани според правилата на експортното управление, за тях са изисква лиценз от министерството на търговията на САЩ, за да бъдат изнесени за определени държави, включително Русия.

Подсъдимият Кънев казал на американския производител, че Българската академия на науките иска да закупи интегралните схеми, но производителят се осъмнил и се обърнал към агенти на американското министерство на вътрешната сигурност в Колорадо спрингс. Агенти под прикритие се свързали с подсъдимия и предложили да продадат контролираните части, които той търсел. При общуването си с Кънев те установили, че той смята да прехвърли стоката от България през Финландия до краен получател в Русия. След прехвърлянето на стоката във Финландия, подсъдимият смятал да я реекспортира в Русия като използва куфар, за да избегне документиране на крайния пункт.

Подсъдимият сам признал, че крайният получател на контролираната американска технология е руската военна и космическа програма. Подсъдимият участвал в две сделки с тайните агенти и по време на преговорите се признал за виновен пред тях. През октомври 2015 г. българинът превел на таен агент 234 938 долара за покупка на програмируеми мултичип модули с оперативна памет и драйвър. През декември 2015 г. подсъдимият превел на таен агент 122 323 долара за покупка на аналогово-цифров преобразувател.

Технологиите, които той търсел, са за приложение в космоса и се контролират от правила на американското министерство на търговията по съображения за национална сигурност, пише още в съобщението. Кънев признал пред агентите, че износът на тези технологии за Русия е незаконен по американското законодателство и структурирал плащанията така, че да избегне проверки от банковите власти. Попълвал фалшиви формуляри за крайни потребители и по този начин целял да заблуди митническите власти и насърчавал агентите да съставят допълнителни фалшиви документи. Българинът платил на агентите под прикритие допълнително 25 172 долара и 31 550 долара, за да ги компенсира за поемането на рискове и нарушаването на американското законодателство.

Всички средства, преведени от Кънев на тайните агенти, са били конфискувани в полза на американската държава. Подсъдимият е бил арестуван в Германия през януари 2020 г. и след това екстрадиран обратно в щата Колорадо.

„Тъй като американски производител е сигнализирал на правителството за подозрително чуждестранно запитване, прехвърлянето на американска технология към руската военна и космическа програма е осуетено, а този подсъдим беше изправен пред правосъдието“, каза и.д. прокурор на Колорадо Мат Кирш. Магистратът посочва, че този вид публично-частно партньорство е ключов за защита на американската технология и национална сигурност.

Ния Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук