Отпускат над 15 млн. лева за предучилищно образование

0
229

Допълнителни 15 515 352 лева се отпускат за финансиране на новообхванатите в задължителното предучилищно образование 4-годишни деца, както и за допълнителна подкрепа на личностното развитие на деца и ученици и подпомагане на храненето в образователните институции. Това реши правителството днес.

От тази учебна година в 122 общини за първи път е въведено задължително предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. За тази дейност се предоставят 5 606 281 лева за периода септември – декември 2023 г. 

7 964 689 лева се предоставят за покриване на актуализираните от 1 октомври 2023 г. стандарти и нормативи за допълнителна подкрепа на личностното развитие.

С отпускането на тези средства ще се подпомогне подобряването на средата и условията за допълнителна подкрепа на децата и учениците със специални образователни потребности.

Допълнителни 1 944 382 лева се осигуряват и за покриване на повишения норматив за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас в държавните и общинските детски градини и училища. С тези средства ще се компенсира поскъпването на хранителните продукти и ще се осигури възможност за всяко дете и ученик в задължителното предучилищно образование и началния етап на образование да получава здравословна храна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук