Парите на властта – какви заплати взимат президента и депутатите?

0
105

Заплатите на българските висши държавници – депутатите, премиера и президента, не са твърдо определени. Te се променят цели 4 пъти в годината. Депутатът получава утроена средна заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието. Заплатите на премиера и на председателя на Народното събрание са еднакви. Те взимат депутатска заплата плюс още 55%, съобщава БТВ.

Президентът се подписва върху две депутатски заплати.

Ако използваме данните на националната статистика от месец юни тази година, то в последните месеци заплатите на висшите ни държавници изглеждат така:

Основната депутатска заплата е 4716 лева – тук не се включват допълнителни проценти за участия в комисии.

Председателят на народното събрание и премиерът са с доход от малко над 7 хиляди и 300 лева – това е без класове прослужено време.

Президентската заплата гони 9500 лв. също без добавката за стаж. През годините – нагоре и все нагоре.

А ето и как се е увеличавала заплатата на президента в годините. Преди 10 години в средата на 2011 г. основната президентска заплата е била под 4500 лева. През 2017 г. вече надхвърля 6200 лева, за да достигне сегашните 9432 лева Ето и как са се променили доходите на председателя на народното събрание и на премиера за същия период. През 2011 г. основната им заплата е била под 3500 г.

През 2017 г. надхвърля 4800 лева, за да стигнем до последното тримесечие, когато заплата им достига 7300 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук