Парламентът прие електронното гласуване

0
501

Парламентът одобри въвеждането на електронно гласуване с общо 136 гласа „за“ и 56 „против“. Това беше въпросът, предложен от президента Росен Плевнелиев, на който гражданите гласуваха на референдум заедно с местния вот през октомври миналата година.Против гласуваха само депутатите от парламентарните групи на БСП, Патриотичен фронт и „Атака“.

По-рано народните представители отхвърлиха предложението на ПФ електронното гласуване да бъде въведено поетапно – отначало да важи само за българите в чужбина, живеещи в ЕС. Отхвърлено беше и това на РБ промяната да бъде разписана в Изборния кодекс до май месец тази година.

Основният аргумент на противниците беше, че не са създадени гаранции за това, че вотът няма да бъде манипулиран. Привържениците му обаче уточниха, че това е въпрос на технология, която допълнително ще бъде обсъждана. „Има съмнения за опорочаване на изборния процес, но технологиите са част от нашето ежедневие и трябва да се съобразим с волята на част от българските граждани, които казаха „да“ на електронното гласуване. Когато има пълни гаранции, то ще бъде гласувано“, каза Цветан Цветанов по време на дебатите, които продължиха над 2 часа и половина. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук