Пламен Петков: ЮНЕСКО призна чипровските килими, но интересът към тъкането им е малък

0
848

С 800 000 лева ще обновим сградите на общината и училището, казва кметът на Чипровци

Пламен Петков е избран за кмет на Чипровци на последните местни избори през октомври м.г. Издигнат е от партия ГЕРБ. Роден е и е израсъл в града. Работил е като специалист по обогатяването на рудата в бившия минно-обогатителен комбинат. След закриването му започва частен бизнес с производство и търговия. Женен е, има една дъщеря.

– Г-н Петков, остана ли работа за общината след като най-голямата международна организация за култура ЮНЕСКО обяви чипровските килими за световно наследство? Т.е. няма да ви се налага да популяризирате традициите при изработването им.

– Не е така. ЮНЕСКО призна тъкането на уникалните килими за световно културно достояние, но от това общината получи още по-големи задължения да го популяризира и развива. То не трябва да остава застинало, занаят от миналото, а на неговата основа да се създават нови образци и техники. Затова общината си постави за цел да го популяризира и най-вече да събуди интереса на младите жени и момичета към тъкането. То е вид изкуство, за което трябва да се подготвят. Не е тайна, че през последните години намалява броят на жените, които тъкат традиционните килими. Някога във всяка къща е имало по няколко стана – за всяка жена и за подрастващите момичета. Сега не е така.

– Каква е причината за това?
– Причината е, че старите майсторки вече си отиват, а младите са малко. Имало е кооперация, която е произвеждала килими, но вече – не. Преди години е закрита паралелката по тъкачество в нашето училище. Все пак и тя е подготвяла момичета за тъкането, учила ги е как да го правят.

– Как общината ще възражда интереса към вертикалния стан и тупицата, с които се изработват прочутите килими?
– За трети път в нашия град направихме фестивал на килима. За два дни централният ни площад „Чипровско въстание” се превръща в тъкачница под открито небе. Под шатри жени показват как се подготвя вълната за килимите – предене, боядисване, как се започва килимът. Показваме и как се багри с естествени бои вълната. С това популяризираме изработката и надявам се провокираме интереса на младите жени да се заемат с този занаят. Той е и доходен, защото все повече хора искат да си купят от нас килими. Имаме и един проект, чрез който искаме да създадем Дом на килима. За това предвиждаме ремонт и преустройство на културния дом. В него ще създадем нова експозиция от стари и нови модели килими, ще поставим станове, ще разказваме историята на килима. Казвам нова, защото сега имаме една експозиция в музея. Новата ще бъде по-богата. Ще показваме и как се тъче, и как се багри вълната.

– Какви други проекти имате, сигурно не всички са свързани с посещение на туристи и любители на килимите-шевици?
– Вече имаме одобрен проект за обновление на две обществени сгради, най-важните ни – общината и училището „Петър Парчевич”. Ще се ремонтира покривът на общината, ще сменим дограмата, парното, ще санираме сградата отвън. Тъй като на училището през миналата година е ремонтиран покривът, сега ще сменим дограмата и ще топлоизолираме сградата. Средства си осигурихме от екодоверителния фонд в размер на 800 000 лв. Нашият принос е 112 000 лв. Чакаме одобрение и за три проекта, за които искаме финансиране от трансграничната програма България – Сърбия. С партньор общината на град Пирот, Сърбия, ще модернизираме подходите към нашата най-голяма забележителност – Историческия хълм. Ще ремонтираме улиците към него, ще направим алеи, озеленяване, ново осветление, рампа за инвалиди. Стойността на този проект е 500 000 лв. Два проекта ще реализираме с обищна Болевац, Сърбия. Първият е за закупуване на техника за чистене на речните корита, а вторият – за изграждане на детски площадки в селата Железна и Мартиново. От програмата за развитие на селските райони чакаме одобрение на проект за подмяна на водопроводи и изграждане на канализация, за асфалтиране на улици. Искаме да ремонтираме и сградата на читалището в село Превала. Имаме и проекти за път до зоната с атракционния ни парк. В този район предвиждаме да предоставим терени на хора, които искат да строят къщи за гости.

– Общината изпълни голям проект за изграждане на спортен комплекс. Как смятате да го използвате, след като в града има малко млади хора?
– През миналата година Чипровци се сдоби с голям и модерен спортен комплекс на стойност близо 5 млн. лв. Финансирането бе осигурено от европейски фонд чрез програмата за развитие на селските райони. Има стадион, игрища за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, два плувни басейна, трибуни. До стадиона има и малка сграда за фитнес, аеробика и тенис на маса. Този комплекс може да се използва не само от нашите жители, но и от туристите и другите посетители. Обсъждаме как можем да го използваме по-добре. Футболният отбор вече започва игра на новия терен. Организираме и един футболен мач между ветерани и сегашни футболисти. Ще предложим възможност за тренировки и състезания на други отбори. През миналата година в Чипровци открихме и център за традиционни занаяти. Той също бе финансиран от селската програма. В него има работилници за кори за баници, тъкачница, за иконопис и дърворезба. Така че, Чипровци се развива като туристическа дестинация и това ще продължим и през следващите години.

www.kmeta.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.