Подготвят новo затваряне на държавата

0
95

Нова национална карантина подготвят властите в България. Управляващите смятат да затворят за около месец молове, магазини, заведения, училища и спират всякакви спортни и развлекателни дейности. Строгите мерки трябва да влязат в сила от петък, 27 ноември и ще продължат поне до коледните празници.

Тежките ограничения обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов заедно с кризисния щаб на извънреден брифинг в Министерския съвет. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени на правителственото заседание в сряда, 25 ноември.

 

„Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари и на учители. Всеки живот има значение“, посочи Ангелов и разкри, че заболеваемостта у нас е скочила драстично през последните седмици.

Всички заведения за хранене, вкл. сладкарници и кафенета, ще бъдат затворени за клиенти, като ще работят само за домашни доставки. Детските градини и ясли затварят, а училищата и университетите отново ще преминат на дистанционно обучение. Дискотеките и нощните заведения също остават затворени. Забранени са екскурзиите в България и чужбина.

С 4 месеца – до края на март 2021 г. ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната. Ще бъдат затворени театри, кина, музикални събития и други развлекателни дейности. Всякакви служебни сбирки и семинари също ще бъдат забранени. Хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователите ще продължат да работят.

Засега КПП-та и забрана за пътуване между градовете няма да има. „Ние не налагаме локдаун, но вярваме, че заедно ще го наложим. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Време е отново да се обединим в името на живота“, призова Ангелов.

Драстичните ограничения вече са съгласувани и с премиера Бойко Борисов. „С нито една мярка не трябва да прекаляваме, с нито една мярка не трябва да тревожим хората. Обездвижването и стоенето вкъщи влияят на психиката“, каза Борисов след срещата с кризисния щаб.

Строгите ограничения се налагат заради големия ръст на заразените с COVID-19 в последните 2 седмици. 23 569 нови случаи са установени у нас за последната седмица, като заразените се увеличават с над 100% на седмична база.

 

Средната заболеваемост у нас се покачва до 666,5 души на 100 000, което ни нарежда на 11-о място в Европа.

Процентът на заразените варира в различните области и региони у нас. Най-ниска е в Кърджали – 137 души на 100 000, а най-висока – над 1000 на 100 000 души е в Габрово, Кюстендил и столицата София.

Увеличават се и приетите в болници с от 20% до 40%, 6,4% от хоспитализираните се нуждаят от лечение в интензивни отделения и реанимации. 5950 души с COVID-19 са приети в болници, над 1/3 от тях са в София. 408 души в момента са в реанимации. Заразени с Covid-19 в момента са над 2000 медици, 35% от тях са лекари, а 32% – медицински сестри.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Нужно е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването“, каза Ангелов.

Междувременно Българският лекарски съюз излезе с позиция, в която призовава предложените ограничителни мерки да влязат в сила в най-кратък срок.

„Преустановяването работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух“, пишат от УС на БЛС.

Само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка! Време е да се обединим в името на живота!, допълват оттам.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е изпратила писмо до министър-председателя Бойко Борисов след изявлението на проф. Ангелов, в което настоява да знае какви компенсации на работещите, бизнеса и в частност на туризма.

„Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г.“, посочва БХРА.

Те обаче подчертават, че „за съжаление не са чути и не са повикани на масата за преговори, като вместо това са получавали само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора“.

В писмото си БХРА посочва, че подкрепя всички противоепидемични мерки, които „биха запазили живота на нашите близки, клиенти и служители. Но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от COVID-19, тогава всички мерки се обезсмислят“.

Българската стопанска камара излезе с искане за незабавно обсъждане на адекватни и своевременни икономически мерки, съпътстващи новите ограничени.

БСК настоява за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата, казват оттам.

В писмото си до финансовия министър Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов БСК пише, че независимо от усилията на министерство на икономиката, 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъзмездните средства не са достигнали до бизнеса.

„Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне“, допълват от Българската стопанска камара.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до Борисов, в което настояват за:

– Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирмена задлъжнялост.

– Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

– Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020

– Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.

– Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.

– Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

„Затова настояваме да ни бъде разяснено какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат“, допълват от БАЗ и СЗБ.

По думите им като браншови организации, тяхно основно задължение е да защитават правата на сектора си. „И сме готови да ги защитаваме с всички позволени от закона средства“, пишат оттам.

Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук