Политолог хвърли бомба защо Петков и Рашков унижиха Борисов, искали да срутят…

0
189

Сегашното дело отдавна не е наказателноправно, а политическо, а унижиха Борисов, за да срутят партията му като НДСВ, категоричен е той

„Кабинетът „Петков“ е в криза и имаше нужда от спешно лъскане на образа. Именно заради това унижиха Борисов. Искат да срутят ГЕРБ като НДСВ“, това мнение изрази политологът Стойчо Стойчев по повод ареста на лидера на ГЕРБ.

Ето какво още каза Стойчо Стойчев в интервю за „Марица„:

– Доц. Стойчев, знак за какво са арестите на бившия премиер Борисов и на бившия финансов министър Горанов?
– Това е акция, която чисто демонстративно може би целеше да унижи Борисов. Нахлуването в домовете на хората посред нощ с цел техния арест, при това без съдебно разрешение, без информация до прокуратурата винаги буди съмнения за полицейски произвол, особено когато полицията е под прякото разпореждане на политически опоненти и когато се арестува лидерът на опозицията в България.

Несъстоятелен е аргументът „за неотложност“, на който се позова МВР. Борисов никога не би избягал от България, защото това означава политическо самоубийство. Невалиден е и рискът да бъдат укрити веществени доказателства – при обиските не са открити нито кюлчета, нито пачки, нито документи. Наивно би било министър Бойко Рашков да вярва, че Борисов не е знаел за такава готвена операция.

Сегашното дело отдавна не е наказателноправно, а политическо. При това не става въпрос за бивш премиер, а за задържан лидер на политическата опозиция, без да са уведомени съдът и прокуратурата. Какво е това, освен полицейски произвол? И той тревожи дори умерени хора, които симпатизират на управляващите.

Явно за управляващите е важно да тръгне разследване срещу Борисов, да му се лепне дамга.

– Защо акцията се случва сега? 
– Заради сериозната криза, която тегне над управляващите, разривът с президента. Очевидно там има геостратегически разлом – между президента, от една страна, и ПП и ДБ, разбираме американците, както и между БСП и американците.

Тази ситуация  – с криза вътре в коалицията, оттегляне на доверие от обществото, както и проблем с външнополитическата легитимация пред американските партньори, води до тежка имиджова криза на това управлениеИ налага спешно лъскане на образа.

И най-големият коз на това управление, известен от самото начало, е да арестуват Борисов.

След като месеци напразно увещаваха главния прокурор да арестува Борисов, явно като импулсивни играчи премиерът Петков и министър Рашков са решили, че сега е моментът за подобна акция. После може да няма за кога, ако ерозира подкрепата и се разпадне коалицията.

Лаура Кьовеши едва ли има пръст в тази акция, но визитата й у нас е използвана от Рашков и Петков, за да се намекне за връзка с подадените 120 сигнала за злоупотреба с евросредства.

– Какъв политически отзвук може да има тази акция?
– Ясно е на всички, че без Борисов ГЕРБ няма да го има, както стана с НДСВ без царя. Очевидно в ГЕРБ нещата са на живот и смърт. И опитите партията да бъде обявена за мафиотска организация едва ли не радикализира доста нейни привърженици и може да доведе до сблъсък с управляващото мнозинство, което и без това не е монолитно.

– Опозицията заговори за предсрочни избори. Може ли да се разклати сериозно коалицията?
– Предсрочни избори преди местните догодина изобщо не трябва да има. Такъв вариант не е изключен, но не виждам кой има полза от него. Ако обаче управляващите са си поставили като първа цел да унищожат ГЕРБ, може да търсят вариант с избори с много отслабен ГЕРБ, с нов председател, различен от Борисов.

А се очаква и регистрацията на партията на експремиера Стефан Янев. Т.е., ако се мисли за предсрочни избори, за конкурентите е от първостепенно значение да изкарат ГЕРБ от играта.

А и очевидно ПП имат свой дневен ред, след като акцията срещу Борисов не е съгласувана с коалиционните партньори. Струва ми се, че ако тази коалиция тръгне да се разпада, инициативата няма да дойде от партньорите, а от мандатоносителя. Самият Кирил Петков ще преформатира управлението, ако прецени.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук