Порочният кръг Доковска–Борисова–Донев спасява скандалния олигарх от присъда за 63 млн. лв.

0
1043

Подсъдимият за данъчни измами в размер на близо 63 милиона лева олигарх Огнян Донев вече е опекъл оправдателната си присъда по скандалното дело. Гарант за невинноста му е съдийката Даниела Борисова, която е и зам.-председател на Софийски градски съд. Това научи БЛИЦ от отлично информирани източници.На 29 януари Софийска градска прокуратура поиска отвод на съдията-докладчик Даниела Борисова по делото заради подозрения в пристрастност, тъй като тя вече е обявявала, че обвинителният акт съдържа противоречия, за да не даде ход на делото, но Софийският апелативен съд отхвърли доводите на Борисова. Съдийката обаче нагло заяви, че няма намерение да се отказва от гледането на това дело, защото не смята, че проявява пристрастност.

Изненадващо обаче делото тръгна по т.н. бърза процедура, което означава, че обвиняемият Донев признава всички факти по делото, но не признава, че е извършил престъпление. За сметка на това тази процедура позволява на адвокатите му да отхвърлят изслушването на свидетели. Така неизслушан остана бившия съдружник на Огнян Донев – Хрсто Грозев, макар да бяха върнали от границата на излизане от България заради призовка да свидетелства в съда, както БЛИЦ пръв съобщи.

За това, че олигархът Донев е опекъл оневиняването си говори и фактът, че го защитават адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева от една от двете адвокатски кантори, посочени от премиерския съветник Яне Янев като автори на сценария за атаки срещу Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров и цялата съдебна власт. Както разкриха медиите, през кантората на Доковска се претакат доста пари от скандалната фондация „Америка за България” по разни проектчета. Тяхно производно е и новопокръстеният протестър и шеф на ВКС Лозан Панов, който завихри серия от скандали в системата.

Кантората на Доковска се занимава с юридическите проблеми на Донев от около 15 години, твърдят запознати пред БЛИЦ и дори в някакъв период е съветвала по правни въпроси и фирмата „Софарма”. Тя е защитавала и Стефан Софиянски, който впоследствие заяви, че е единственият политик, който има съдебно свидетелство, че не е корумпиран. Огнян Донев пък беше именно от кръга на Сохиянски, когато се сдоби със „Софарма”.

Даниела Борисова пък е заместничка на скандалния шеф на СГС Калоян Топалов, който е в дъното на сценария за овладяването на съда и заедно Лозан Панов и бившия временно изпълняващ длъжността председател на СГС Владимир Йорданов и кумец на Топалов образуват кръга „Кумовете” и кадруват по най-безобразния начин на различни нива. Критерият за назначенията е хората да са с правилна политическа ориентация, т.е. близки до протестърските среди и Съюза на съдиите в България. Кадровата вършачка обикаля кабинетите до ден днешен. А Борисова и Топалов са изключително близки, както твърдят техни колеги.

Според служители на СГС Борисова има доста брутално поведение и се е държала като заместник на Топалов още преди да стане такава. Съдийката демонстрира доста нагло самочувствие и в залата по времето, когато гледаше делото на Донев и почти се караше на представителите на прокуратурата. При всички случаи тя е част от новия протестърски проект, налазил съдебната власт.

Според наблюдатели на процесите в Софийски градски съд Висшият съдебен съвет би трябвало да направи сериозно проучване как точно делото на Донев е било разпределено на Даниела Борисова. Особено като се има предвид, че целите на кантората на Доковска и на кръга бизнесмени в лицето на Огнян Донев, Ива Прокопиев и Сашо Дончев са нескрито насочени към разклащането на цялостната политическа ситуация в държавата и целят реабилитация на дискредитирани бизнесмени.

Според запознати с процесите в началото на демокрацията изобщо не е без значение и фактът, че в кантората на Доковска се подвизава и адвокатът Георги Атанасов, който преди да излезе на свободна практика е отказал първия опит за регистрация на ДПС в качеството си на съдия. Паметливи твърдят, че Атанасов е бил засичан в сгради на бившите служби на Държавна сигурност и най-вече в тази на софийската улица „Хайдушка поляна”, където се е намирало Първо главно. Някои от тях обясняват с това и факта, че Доковска е станала защитник на бившия първи Тодор Живков и всъщност това е делото, с което завоюва първата си слава. Атанасов бе свързан и с партията на Меглена Кунева, като пое ръководството на гражданската структура на формацията.

При всички случай порочният кръг от съдии, адвокати и олигарси се затваря плътно и непробиваемо в делото на Огнян Донев за данъчни измами в особено големи размери. И сега остава само Висшият съдебен съвет да си затвори очите за очевидно редения мач, след който и този олигарх може да каже, че има съдебно свидетелство, че е чист като момина сълза. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук